La fiscalia investigarà el PP per l'acusació als romanesos

IMMIGRACIÓ

Avui, Jordi Panyella, 30-04-2010
Obre diligències per determinar si s’ha vulnerat el Codi Penal
Una entitat gitana de Badalona dóna suport al regidor Xavier García Albiol

El fiscal especial per a delictes que provoquin l'odi i la discriminació, Miguel Ángel Aguilar, ha obert una investigació per determinar si l'actuació del PP a Badalona i del seu líder, Xavier García Albiol, és constitutiva de delicte. Els populars van distribuir uns prospectes electorals que vinculen directament els nivells de delinqüència a la ciutat a la presència d'un important col·lectiu de ciutadans romanesos. "La majoria de gitanos romanesos de Badalona han vingut a delinquir", va arribar a afirmar García Albiol.

La fiscalia ha actuat arran de la denúncia presentada en aquest sentit per Iniciativa per Catalunya i per la comunicació presentada pel govern de la Generalitat, que donava notícia del fets i adjuntava el prospecte repartit pel PP amb el lema No volem romanesos.

Les diligències obertes pel fiscal poden acabar amb la interposició d'una denúncia o querella davant l'autoritat judicial, o amb l'arxivament del cas, si es considera que no s'ha comès cap delicte.

L'article 510 del Codi Penal imposa un càstig de presó a aquells que "provoquin la discriminació o l'odi" a un col·lectiu concret per diversos motius, com per exemple la seva simple pertinença a una raça concreta. Les penes que es poden imposar arriben als tres anys de presó.

Un dels elements que podrà valorar el fiscal és el sorprenent posicionament fet públic ahir per l'Associació Gitana Rom i Romí de Badalona, que va sortir en defensa de García Albiol. Des de l'associació es va difondre un comunicat en què asseguren que la divulgació dels prospectes sobre la comunitat romanesa gitana no són ofensius, ni consideren que tinguin "contingut racista".

L'associació va subratllar el seu suport a la denúncia feta per García Albiol en el sentit de fer evidents els nivells d'inseguretat i els problemes de convivència de Badalona. L'associació entén com una provocació que el coordinador del districte de l'Ajuntament, Diego Justicia, hagi equiparat el comportament dels "gitanos autòctons" amb el dels gitanos romanesos.

També hi va dir ahir la seva la portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, que en declaracions a Europa Press va definir el document del PP com una "bomba per a la convivència". Des de Càritas també es va mostrar el rebuig al document. La responsable de migracions de l'entitat, Joana Martín, va lamentar que s'estigmatitzi tot el col·lectiu de romanesos, que vénen "a treballar i a contribuir al creixement del país".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)