Abatut a trets un jutge rus que estava al punt de mira dels ultranacionalistes

Avui, Redacció, 13-04-2010
El magistrat havia condemnat corruptes i autors d’assassinats de caràcter racista
Medviédiev promet castigar els culpables

Un jutge federal de Moscou especialitzat en el processament d'ultranacionalistes, corruptes i blanquejadors de diners va ser assassinat a trets ahir al matí quan sortia del seu apartament a la capital russa.

"Cap a les 8.50 h [hora local], un desconegut ha disparat sobre el jutge federal del tribunal municipal de Moscou Eduard Txuvaixov, al segon pis del número 24 del carrer Strellbisxenski", va indicar en un comunicat el comitè d'investigació de la Fiscalia russa. La víctima, "ferida de bala al pit i al cap, ha mort a l'acte", afegia la nota oficial, que precisava també que l'assassí s'havia fugat.

Segons la portaveu del Tribunal Municipal de Moscou, Anna Ussatxova, el jutge assassinat treballava en "casos criminals difícils". Txuvaixov, de 47 anys, va presidir el tribunal que el febrer passat va condemnar un grup de caps rapats anomenat Els Llops Blancs a penes d'entre 6 i 23 anys de presó per uns assassinats de caràcter racista. La setmana passada havia condemnat tres ultres més, acusats del mateix delicte.

Amenaces a internet

L'especialista en xenofòbia de l'ONG Sova, Galina Kojevnikova, va assegurar a l'agència France Presse que Txuvaixov era al punt de mira dels ultranacionalistes. "Des de finals del 2009, havien penjat amenaces en contra seu a webs com la de Ruski Verdict, que ofereix assistència jurídica a tots els acusats de crims racistes", va explicar. "Van publicar una foto seva i extractes d'àudio d'una intervenció en un dels judicis, presentant - lo com una persona perillosa per als russos", va afegir.

Txuvaixov, però, havia condemnat també diversos oficials de policia i personalitats per corrupció, va indicar el tribunal municipal de Moscou a la seva web.

El jutge tenia previst ocupar - se ahir mateix del cas d'un home acusat de "terrorisme" per haver volat amb explosius una estàtua de l'últim tsar de Rússia, Nicolau II, l'any 1997 .

El president rus, Dmitri Medviédiev, va prometre ahir que es farà "tot el que calgui perquè els organitzadors i els executors d'aquest crim cínic siguin trobats i castigats".

L'assassinat de Txuvaixov es produeix més d'un any després del de l'advocat Stanislav Markelov, especialista en drets humans i en les atrocitats perpetrades durant les dues guerres russo - txetxenes.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)