Corbacho recull l'enuig del PSC per la retallada de fons i en culpa Salgado

IMMIGRACIÓ

Avui, Mayka Fernández, 13-04-2010
CiU dóna llibertat als seus alcaldes per denunciar els immigrants irregulars i desautoritza Colom
ERC i ICV acusen CiU d'electoralisme

La polèmica al voltant de la política d'immigració de l'Ajuntament de Vic va ser un dels temes de debat de l'executiva d'ahir del PSC, però també, de retruc, la retallada que el govern espanyol prepara per als fons d'integració. El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va recollir el malestar dels alcaldes del seu partit i va fer seva aquesta preocupació, però els va recordar que aquesta és una decisió que no competeix només al seu ministeri sinó al conjunt del govern central, apuntant així a la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, que va dissenyar l'ajust pressupostari de tot el gabinet per la crisi econòmica.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va traslladar al ministre l'enuig dels alcaldes socialistes. L'alcaldessa de Salt i membre de l'equip de campanya del PSC, Iolanda Pineda, també va alertar que en moments de crisi, en què la tensió social és més forta, no hi pot haver retallades, i va advocar per treballar perquè no es produeixi o obtenir una compensació necessària.

Precisament, sobre la polèmica de Vic, Pineda va insinuar que aquest consistori podria vulnerar la llei de protecció de dades, com també ha apuntat en un informe jurídic el Col·lectiu Ronda, amb la seva intenció de comunicar al govern espanyol qualsevol irregularitat que detecti amb immigrants sense papers. La direcció del PSC ja ha parlat amb els seus regidors a aquest consistori, que governen amb CiU i ERC, perquè no donin suport a l'alcalde en aquest tema i per recordar que la posició del partit passa per empadronar. De moment no es trencarà el govern municipal. El mateix president de la Generalitat, José Montilla, va acusar CiU de "tenir la temptació" de fer un ús electoralista del fenomen immigratori. En declaracions a RAC - 1, va alertar a la federació que es tracta "d'aplicar les lleis, no de malinterpretar - les".

Des de CiU, Felip Puig va replicar al president que la federació no fa un ús partidista de la qüestió, sinó que exposa el que diu la Comissió Europea. Puig es va desmarcar de l'opinió del responsable d'Immigració, Àngel Colom, que va advertir que actuacions com les de Vic "poden allunyar molts nous catalans del catalanisme". Puig va anunciar que el seu partit donarà llibertat als alcaldes per denunciar o no els casos d'immigrants irregulars. De fet, alguns alcaldes de CDC ja han avançat a la direcció del partit que no seguiran l'exemple de Vic.

ERC i ICV també van acusar CiU de fer electoralisme. El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, va fer una crida a la responsabilitat de la federació, alhora que criticava que el govern de Zapatero vulgui retallar els fons d'immigració en 30 milions d'euros. Des d'ICV, Joan Herrera va acusar Mas d'obrir la porta a expressions "xenòfobes".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)