Plantada d'entitats a Vic contra l'Ajuntament

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 13-04-2010
Algunes ONG es plantegen abandonar la comissió d’immigració de l’Ajuntament si es denuncia els sensepapers a la policia
Els socis de CiU a la capital d'Osona, PSC i ERC, asseguren que el padró es gestionarà com fins ara

Algunes entitats socials de Vic (Osona) han acabat la paciència i avui mateix faran saber a l'Ajuntament que es desmarquen de la comissió d'immigració que es va crear al gener precisament per intentar trobar solucions consensuades a la gestió del fet migratori. "Estem molt decebuts i dolguts. Vam acordar treballar junts i a l'hora de la veritat no ens consulten ni ens expliquen res; tiren pel dret", es lamentava ahir Maria Carme Roquer, representant de Veus Diverses, una de les entitats més potents de la societat civil organitzada al voltant de la polèmica. La intenció, ara, de denunciar a la policia les persones sense papers que s'empadronin al municipi, segons va anunciar divendres en roda de premsa l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha tornat a descol·locar les entitats.

Les ONG vinculen a "estratègies electoralistes" el que va començar a finals del 2009 amb la intenció de vetar l'accés al padró dels immigrants no regularitzats i que la setmana passada es va convertir en l'"amenaça" que cada cas d'empadronament d'un irregular es comunicarà a la Delegació del govern central.

El cert és que entre la quinzena d'entitats que formen part de la comissió municipal - sorgida com un intent de diàleg a favor de la cohesió després de la primera polèmica sobre el padró - , n'hi ha que estan disposades a donar un cop de porta i plegar, mentre que altres consideren que el més intel·ligent és continuar al grup de treball per fer sentir la seva veu.

Pel que fa a l'equip de govern municipal, mentre l'alcalde va insistir ahir que s'informarà cas per cas el govern espanyol, que és qui té competències en estrangeria, dels empadronats "que no tinguin els requisits de residència legals", els seus socis de govern, tant PSC - el segon tinent d'alcalde, Josep Burgaya - com ERC - el regidor d'Acció Social, Joan López - , van manifestar que la gestió que el consistori fa del padró continuarà com fins ara. Els posicionaments dels socis estan en línia amb el que ahir van dir els màxims responsables dels seus partits i amb l'ordre de desmarcar - se de la iniciativa de l'alcalde.

Al vespre l'Ajuntament va reafirmar que l'equip de govern va a l'una en aquesta mesura i no es va voler pronunciar sobre el fet que vulneri la protecció de dades, tal com conclou un informe jurídic del Col·lectiu Ronda. El que va admetre l'alcalde és que planteja una "situació perversa", perquè els sensepapers que s'apuntin al padró s'arrisquen a ser tornats al seu país.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)