El discurs xenòfob

Avui, 05-04-2010

Arran de l’article del Sr. Cardús Condemnats a ser racistes?, que fa referència a l’informe L’estat del racisme a Catalunya 2009, realitzat per SOS Racisme, em veig obligada a aclarir alguns conceptes que s’hi recullen.

L’ascens i l’arribada de grups d’extrema dreta al Parlament català, òbviament, significarà un fracàs dels partits democràtics i de les institucions, perquè voldrà dir que no han estat capaços de fer un discurs alternatiu potent o eradicar el caldo de cultiu de què es nodreix. Però no podem caure en la ingenuïtat d’afirmar que no hi ha perill per a la cohesió social si PxC no obté prou vots, ja que aquest discurs ja s’ha estès a partits de tradició democràtica: els vídeos racistes del PP de Badalona i els lemes o iniciatives xenòfobes de CiU en són només alguns exemples.

Ara per ara, els fets són els fets, i no donen peu a ser tan optimistes. Caldrà veure, després de les eleccions, si la xenofòbia dóna vots als que per natura són els seus impulsors – l’extrema dreta – , o bé els dóna a aquells partits que ja tenen una base social arrelada i que l’assumeixen com a pròpia en una estratègia política irresponsable.

Aprofito l’avinentesa per convidar el Sr. Cardús a conèixer SOS Racisme i la tasca que desenvolupa, entenent que és difícil parlar de temes des del desconeixement.

Begoña Sánchez Espinosa

Barcelona

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)