Amenaça extremista

Estats Units

Avui, Maria Altimira, 04-04-2010

ALERTA · La detenció d’una milícia cristiana que planejava un atemptat contra les forces de seguretat fa saltar totes les alarmes CREIXEMENT · Els grups violents d’ultradreta guanyen adeptes entre els nord – americans amb la crisi econòmica, l’augment de la immigració i les polítiques més liberals d’Obama

Són les set del vespre i a la porta d’arribada de l’aeroport internacional JFK ja no hi cap ni una ànima. Després del llarg periple, els viatgers, alleugerits per la renúncia forçada a tot tipus de queviures i articles punxeguts confiscats al llarg dels implacables controls, apareixen per la porta amb un somriure que dilueix les fatigues passades. A primera fila, un home de complexió forta i amb una gorra de l’exèrcit amb la bandera dels Estats Units encastada a la visera repassa amb una mirada de pocs amics els nouvinguts que arriben d’arreu del món. “Negres i àrabs, mira quina xusma entra a casa i, per acabar – ho d’adobar, ara el govern vol limitar la venda d’armes. Jo vaig combatre al Vietnam, saps? Sé de què parlo!”, diu indignat i amb un marcat accent texà a un home visiblement desconcertat.

Els perills externs que assetgen la seguretat dels EUA actuen, sobretot des de l’11 de Setembre, com una cortina de fum respecte dels grups sectaris, racistes i conspiradors que van més enllà de la confrontació verbal i es nodreixen de discursos eminentment nacionalistes i ultraconservadors que exhibeixen organitzacions com ara el Tea Party.

La detenció, la setmana passada, de nou membres d’una milícia cristiana d’idees apocalíptiques, establerta a l’Estat de Michigan i anomenada Hutaree (un nom que segons els seus adeptes vol significar guerrers cristians), va fer saltar totes les alarmes sobre aquest tipus de grups radicals i violents que en els últims anys s’han fet forts als Estats Units. Els detinguts, que presumptament pretenien assassinar diversos membres de les forces de seguretat, han estat acusats de conspiració, possessió d’armes de foc, entrenament en l’ús d’explosius i planificació d’un atemptat amb armes de destrucció massiva. Segons la lògica delirant d’aquesta milícia, els policies són soldats del govern federal encarregats de defensar la creació d’un nou ordre mundial al servei de l’Anticrist.

Mark Potok, que encapçala el programa de l’organització Southern Poverty Law Center (SPLC) dedicat a l’anàlisi d’aquest tipus d’agrupacions d’ultradreta, va assegurar al diari The New York Times que havia detectat l’existència de Hutaree el 2009. Un any en què precisament es va registrar un important ressorgiment de moviments basats en l’odi, com ara els grups de base racista, les milícies cristianes i els patriotes antigovernamentals. Aquests últims van acaparar per primer cop l’atenció de la societat quan l’any 1995 van cometre un atac terrorista que va provocar la mort de 168 persones a la ciutat d’Oklahoma.

Rebel·lió ultradretana

“Ens trobem al bell mig d’un dels moviments més grans de rebel·lió de la ultradreta als EUA”, sosté Chip Berlet, reputat expert en la matèria. SPLC xifra en un miler el nombre de grups d’aquesta índole radicats als EUA i adverteix que entre el 2000 i el 2008 el seu creixement va ser d’un 54%, una tendència a l’alça que es va mantenir l’any passat.

Es tracta d’un col·lectiu ressentit i furiós que s’oposa obertament als programes més liberals i a les polítiques com la reforma sanitària i la d’immigració o la legalització dels matrimonis homosexuals. En aquest sentit, Potok afirma que l’odi que alimenta aquest tipus d’organitzacions ha crescut amb els canvis racials provocats per la immigració, la recessió econòmica, l’increment del deute i la percepció de les polítiques relativament liberals de l’administració Obama com a part d’un programari “socialista”. Una visió que coincideix amb l’últim informe sobre la matèria realitzat pel departament de Seguretat Interna dels EUA. El document també apunta que, arran del debat entorn de les noves restriccions que podrien limitar l’adquisició d’armes de foc, s’està detectant un increment de la compra d’aquest tipus de material per part d’aquests col·lectius i alerta sobre les estratègies proselitistes que utilitzen aquests últims per tal de captar adeptes entre els excombatents de l’exèrcit nord – americà.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)