Cohesió en risc per la tisorada als fons per a la immigració

IMMIGRACIÓ

Avui, L. Nicolás / S. Pau, 01-04-2010
Els ajuntaments asseguren que no podran garantir la convivència sense diners
La consellera d'Acció Social confia en la pressió política de les comunitats per restituir els recursos que l'Estat pretén retallar

La voluntat dels ajuntaments catalans és garantir la cohesió social però afirmen que una retallada del Fons d'Acollida i Integració posa en greu perill els programes destinats a assegurar la convivència als municipis, més malmesa que mai a causa de la situació de crisi econòmica. "Ens fa molt mal", assegura Pere Prat, alcalde de Manlleu i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya.

Aquesta entitat municipalista ha emès un comunicat en què ha expressat la seva "extrema preocupació" per la tisorada "en un moment en què la crisi afecta la convivència i la cohesió social". L'acollida de nouvinguts requereix menys esforç pressupostari, però, en canvi, s'han hagut d'incrementar els programes de mediació. "La conflictivitat augmenta i els ajuntaments hem de ser - hi", adverteix Jordi Serra, responsable de temes socials de l'Associació Catalana de Municipis.

Els consistoris ja han posat en marxa els programes socials del 2010, però la retallada obligarà a paralitzar - ne alguns.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, s'estima més no parlar de si la cohesió social pot estar en perill, però reconeix que "els projectes finançats amb el Fons d'Acollida són un coixí per resoldre possibles conflictes" i que "si el coixí desapareix caldrà buscar altres solucions". Tot i que el ministeri de Treball ja dóna per feta la retallada del 65% dels recursos per a les comunitats - això vol dir passar de 200 a 70 milions - , Capdevila assegura que es farà tota la pressió possible per restituir - los.

A Catalunya, que l'any passat va rebre 43 milions d'euros, ara li correspondrien uns 15 milions. Menys diners en una situació de crisi que afecta especialment els estrangers. Acció Social ha presentat tres projectes per desenvolupar en tres barris de municipis catalans amb un alt grau d'immigració en un intent d'aconseguir finançament del ministre de Treball. Es tracta de plans pilots basats en el reforç educatiu i el suport a la convivència. L'any passat es va fer la primera experiència a Almeria. "Aquests projectes s'han de sumar als que ja es feien - diu Capdevila - . De cap manera poden servir d'excusa per retallar el Fons d'Acollida".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)