Més d'un 70% dels nouvinguts entenen el català

Avui, Redacció, 31-03-2010
La majoria diuen que l’entenen, però no el parlen perquè opten pel castellà
A Catalunya es parlen 65 llengües

Una enquesta elaborada per l'Institut d'Estadística de Catalunya posa de manifest que la majoria dels immigrants que viuen a Catalunya - més d'un milió - avancen en el coneixement del català. Prop del 70% d'immigrants afirmen que l'entenen, enfront del 27,7%, que diuen que no. Tanmateix, el 70,2% reconeixen que no parlen mai català o gairebé mai. Les dades són més que pessimistes quan se'ls pregunta sobre el seu nivell d'escriptura i lectura: només un 18,7% afirmen que saben escriure en català i només un 31,2% asseguren que poden arribar a llegir - lo. La majoria dels estrangers que viuen al nostre país provenen d'Amèrica del Sud (39,9%), seguits dels d'Àfrica (21,8%).

Malgrat la gran influència del castellà, que és la llengua materna de la majoria de sud - americans, un 82% afirmen que tenen coneixements alts de català. En canvi, els que provenen d'Àfrica i d'Àsia i Oceania registren els nivells més baixos, d'un 59% i un 37,3% respectivament. L'enquesta constata també la presència d'altres llengües a Catalunya i d'un centenar de nacionalitats diferents.

Prop del 9% dels nouvinguts que viuen a Catalunya declaren que la primera llengua que parlen no és ni el català ni el castellà, sinó l'àrab (16,6%), el romanès (14,3%) i l'amazic del nord d'Àfrica (12,2%), per ordre de parlants. A molta més distància hi ha altres llengües europees, com ara el francès, el portuguès, el gallec, l'anglès, el rus o l'alemany. Si es parla de les diferències territorials, els immigrants que resideixen a la zona de l'Alt Pirineu i l'Aran són els que més l'entenen, mentre que els que viuen a l'àmbit metropolità i al Camp de Tarragona, els que menys.

Menys edat

A les Terres de l'Ebre i a les comarques centrals l'entenen més del 65%. En canvi, a les comarques de Girona aquest percentatge baixa fins al 63%. La mitjana d'edat dels immigrants és de 30,5 anys, 11 anys inferior a la de la població autòctona, i tenen més fills. Per sexes dominen els homes, però la distribució varia força en funció del col·lectiu o grup ètnic. Entre els africans predominen els homes, mentre que entre els sud - americans la proporció és més similar a l'autòctona.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)