La ultradreta holandesa surt reforçada de les municipals

Avui, Albert Segura, 04-03-2010
Els islamòfobs de Wilders podrien passar de 9 escons a 24 en els comicis generals del juny, segons els sondejos
La participació cau fins al 56% excepte a les ciutats on es presenta el líder xenòfob

La ultradreta holandesa només es va presentar a les eleccions municipals d'ahir en dues ciutats, l'Haia i Almere - un suburbi d'Amsterdam - . Però en va tenir més que suficient per demostrar que farà molt de mal en els comicis generals del 9 de juny. I és que mentre que la participació es va esfondrar arreu del país, on es va quedar en el 56%, als dos únics municipis on hi havia candidatura de l'islamòfob Partit de la Llibertat hi va votar més gent que fa quatre anys, segons les dades disponibles en tancar aquesta edició.

El líder xenòfob Geert Wilders, que va haver de ser escortat per poder votar al seu col·legi de l'Haia, va ser el protagonista de les municipals i ho serà també de les generals que el primer ministre, Jan Peter Balkenende, ha hagut d'avançar després que el seu govern hagi caigut pel desacord respecte a la retirada militar de l'Afganistan. El sondeig a peu d'urna que la televisió Nos va fer ahir preguntant pels comicis del 9 de juny preveu que el Partit de la Llibertat guanyarà 15 escons de cop i passarà dels nou actuals a 24.

Els islamòfobs holandesos se situen amb aquest salt a només tres diputats de fer el sorpasso a la segona força, els laboristes, que perdrien sis escons, fins a quedar - se amb només 27. Però els grans perdedors serien els democratacristians del que fa tres mesos era el favorit en les travesses per presidir la nova UE: Balkenende perdria 12 diputats i es quedaria amb 29, només cinc per davant de Wilders. La ultradreta ja va ser el segon partit més votat en les europees de l'any passat, amb el 17% dels sufragis.

El resultat de les municipals d'ahir, en què els holandesos elegien els regidors de 394 municipis, no es donaran a conèixer fins la setmana que ve perquè, a diferència de les generals, el recompte de vots es fa manualment. Els laboristes han intentat frenar la seva caiguda en picat trencant el govern i reclamant que els soldats holandesos a l'Afganistan tornin ja.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)