Espanya rep el primer de cinc detinguts de Guantánamo

Avui, David Portabella, 25-02-2010
L’expresoner palestí aterra de matinada envoltat del màxim secretisme Tindrà llibertat de moviments però no podrà sortir de l’Estat
Interior opta per preservar - ne la identitat per ajudar - lo a "refer la vida"

De matinada i envoltat del màxim secretisme, el primer dels cinc expresoners del penal de Guantánamo que Espanya espera acollir va aterrar ahir a l'Estat. Sense cap causa penal oberta als Estats Units ni a la UE, ni tampoc al seu país d'origen, l'exreclús, de nacionalitat palestina i de qui Interior no revelarà la identitat per afavorir que pugui "refer la seva vida", va aterrar d'incògnit a la una de la matinada en un aeroport desconegut i des d'ahir ja disposa de plena llibertat de moviments amb l'única condició de no poder abandonar Espanya.

Després de la sessió de control al govern dels dimecres al Congrés, el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va informar de la primera acollida als passadissos de la cambra baixa. Segons Rubalcaba, el ciutadà palestí compta des d'ahir amb un "permís de residència per raons humanitàries i amb possibilitat de treballar" d'acord amb la llei d'estrangeria.

El ministre va subratllar el compromís amb Barack Obama per ajudar a tancar la presó oberta el 2002 per acollir sospitosos de vincles amb Al - Qaida i que ja han abandonat 520 reclusos.

En la seva exposició, el titular d'Interior es va aturar deliberadament en la comunicació del país natal del l'exreclús. "No volem donar més dades senzillament perquè pretenem que els que vinguin a Espanya puguin refer la seva vida, i això a vegades és difícilment compatible amb segons què", va esgrimir en favor de la integració de l'exprès de Guantánamo. A Khan Iunis, la localitat al sud de Gaza on residia fa deu anys, l'expresoner treballava com a fuster, però la impossibilitat de tirar endavant el negoci el va dur a l'Aràbia Saudita i el Pakistan abans de l'arrest i trasllat al penal de la badia cubana. Interior, però, oculta si ara reprendrà el seu ofici.

Espanya estudia ara els expedients sobre quatre presoners més sota el guió de no acollir - ne més de cinc en total i que vinguin sense cap causa legal pendent enlloc i a l'empara de la llei d'estrangeria. "I sempre garantint el més important: la seguretat de tots els espanyols", rebla Rubalcaba conscient del recel que pot suscitar entre la població.

Segons Interior, els socis de la UE tenen un acord implícit pel qual cada Estat informa la resta del perfil dels acollits, no només "per evitar que es violi Schengen", sinó perquè qualsevol Estat pugui vetar - lo si el desaprova. Amb els tres acollits ahir per Albània encara hi ha actualment 188 presos a Guantánamo.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)