El partit ultradretà britànic s'obre als no blancs per llei

Avui, Quim Aranda, 15-02-2010
El BNP canvia els estatuts per evitar ser perseguit per racista Un grup antifeixista titlla el pas de “cosmètic”
El líder insta a "tancar les portes" del país a la immigració

El feixista Partit Nacional Britànic (BNP, en les sigles en anglès), que lidera l'eurodiputat i líder ultradretà Nick Griffin, ja no és una organització racista. Si més no, oficialment; si més no, en teoria. Almenys segons els seus nous estatuts aprovats ahir per imperatiu legal.

L'aparent tolerància racial del BNP, però, ha estat qualificada només de "cosmètica" per membres de la plataforma Units contra el Feixisme. De fet, mai el BNP hauria fet un pas com el d'ahir si no hagués estat amenaçat d'enfrontar - se amb accions legals per discriminació per part de la Comissió d'Igualtat i Drets Humans (EHRC). A finals de desembre, aquest organisme va instar Griffin a modificar els estatuts del seu partit per ajustar - se a la legalitat vigent.

Així, en una assemblea extraordinària celebrada a Essex, al nord - est de Londres, entre 300 i 400 dels seus membres - dels 14.000 afiliats amb què compta oficialment el BNP - van aprovar la supressió de la norma discriminatòria que impedia als ciutadans asiàtics i de color negre ser - ne membres.

Només cinc dels vots emesos van ser contraris a la modificació de la polèmica norma, segons va informar el portaveu oficial del partit, Simon Darby.

A partir d'ara, paradoxalment, la formació s'obre legalment a aquelles minories racials que sempre ha combatut. El BNP, hereu del també feixista i racista Front Nacional Britànic, banda sectària molt activa i violenta al Regne Unit durant els anys setanta i vuitanta, ha defensat tradicionalment la supremacia i els drets dels que anomena "indígenes britànics", blancs i d'arrels religioses i culturals cristianes, per sobre de les d'altres grups ètnics assentats a les illes arran dels processos migratoris a què va dur la construcció de l'imperi.

Els nous estatuts legals del BNP encara s'hauran de sotmetre a l'aprovació de la Comissió d'Igualtat i Drets Humans.

Objectius fundacionals

Abans d'iniciar l'assemblea, Griffin va declarar a la BBC, en unes manifestacions que demostren que la cosmètica potser ha arribat als textos però no a les paraules, que els membres de les minories racials serien acceptats de bon grat si feien seus els objectius fundacionals del partit.

"Seran acceptats i ben rebuts, sempre que demostrin que estan disposats a fer les coses que volem fer, i sempre que acceptin els nostres principis i s'hi comprometin, un dels quals és creure que el multiculturalisme ha estat un fracàs, imposat als britànics sense el seu consentiment per una elit política. Continuem igual, és una bogeria i és hora de tancar les portes" a la immigració, va afirmar Griffin.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)