El Clínic lidera l'estudi mundial de tuberculosi

Avui, Redacció, 10-02-2010

Set hospitals catalans, liderats i coordinats pel Clínic de Barcelona, participaran en un estudi mundial sobre la tuberculosi. Aquesta malaltia, que en l’actualitat requereix un tractament d’almenys 6 mesos, causa cada any dos milions de morts arreu del món. Afecta sobretot els països pobres, però hi ha alguns focus que sorgeixen en zones deprimides de grans capitals europees com ara París o Londres, i aquest és un fenomen que ha anat en augment.

A Catalunya la incidència de la tuberculosi és, però, més reduïda: el 2009 se’n van donar menys de dos mil casos, dels quals un 51% entre immigrants. Segons l’OMS, en el conjunt d’Espanya la taxa de tuberculosi se situa en uns 400 – 500 casos l’any. Afecta molt els pulmons, encara que també pot danyar el cervell, els ronyons o la columna vertebral. Es contagia a través de la tos o l’esternut d’una persona malalta, però no afecta mai a tothom per igual. El principal problema que comporta és precisament el de les defenses, que són el punt dèbil dels malalts de sida o la malnutrició.

La investigació la lideren al nostre país els doctors Joan Caylà, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i Josep Maria Miró, del Clínic, però el treball inclou especialistes del Brasil, Perú, Sud – àfrica, Uganda, Kènia, la Xina i els Estats Units, des d’on es coordina. Compta amb un pressupost de 90 milions de dòlars per a 10 anys i ha de servir per escurçar la durada dels tractaments fins a a menys de 6 mesos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)