França aparca les mesures més polèmiques del debat identitari

Avui, Àlex Vicente, 09-02-2010

CAUTELA El govern anuncia decisions de perfil baix per mirar de deixar la controvèrsia patriòtica per després de les regionals del març OBLIGACIÓ Els estrangers naturalitzats hauran de firmar una “carta de drets i deures”

Després de tres mesos de debats públics, la reflexió sobre la identitat nacional engegada per l’executiu francès va donar ahir els primers fruits. El primer ministre, François Fillon, va convocar un seminari governamental per concretar una primera bateria de mesures amb l’objectiu de “reforçar la integració dels estrangers a la comunitat nacional”.

Els anuncis del govern francès s’esperaven amb gran expectació després de les repetides acusacions de xenofòbia dirigides al principal organitzador d’aquest debat, el ministre d’Immigració, Éric Besson. Finalment, Fillon va apostar per la prudència i es va limitar a adoptar mesures de perfil baix, a l’espera d’anunciar – ne d’altres després de les eleccions regionals del març, quan un comitè de savis de nova creació – format per parlamentaris, intel·lectuals i historiadors – haurà fet “un seguiment de les mesures decidides” i tindrà potestat per “proposar – ne de noves”.

La majoria de mesures anunciades són simbòliques i relatives a l’àmbit escolar, com l’obligació de penjar la bandera tricolor a cada escola i una còpia de la Declaració dels Drets Humans de 1789 a cada classe, així com la creació d’un “carnet de jove ciutadà” per als estudiants i d’un nou currículum d’educació cívica a partir del 2011. Altres mesures més conflictives, com l’obligació de cantar l’himne nacional un cop l’any, van quedar finalment descartades.

L’única mesura que s’aplicarà fora de l’escola és la nova cerimònia d’accés a la nacionalitat francesa, destinada als estrangers naturalitzats. Durant aquesta cerimònia, el receptor de la ciutadania haurà de signar una “carta de drets i deures” que Fillon no va precisar ahir.

L’oposició d’esquerra i nombrosos analistes van interpretar aquesta llista de mesures de consens i poc conflictives com una forma de desautoritzar Besson i la deriva xenòfoba que havia adoptat el debat les darreres setmanes, que perjudica les perspectives de la majoria conservadora de cara a les regionals.

“Enterrament”

“És un enterrament de primera classe”, va dir el número dos del Partit Socialista, Harlem Désir. “Fillon i Sarkozy s’han vist obligats a escoltar les veus que demanaven posar fi a aquests debats indignes”.

Amb tot, el primer ministre va expressar un suport sense ambigüitats al ministre Besson i va elogiar – ne “el coratge i la generositat”. A més, va precisar que no serà l’últim cop que es parlarà d’identitat nacional durant la legislatura. “És un procés de reflexió i d’acció que continuarà”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)