Friccions a l'acte del Dia de l'Holocaust al Parlament

Avui, Lluís Bou, 27-01-2010

Els repetits conflictes diplomàtics que ha protagonitzat el conseller d’Interior, Joan Saura, amb Israel i la comunitat jueva van provocar ahir friccions en l’acte del Dia de l’Holocaust organitzat pel Parlament, al qual va assistir l’ambaixador de l’Estat hebreu, Raphael Schutz.

Tot i que Saura ha intentat recompondre relacions i la comunitat jueva ha acceptat participar en l’acte que celebrarà avui el govern, el prolegomen d’ahir de més nivell polític va evidenciar tensions inusuals en l’escena europea.

El rabí que va parlar en representació del poble jueu, David Libersohn, va queixar-se davant de Saura que “Catalunya concentra l’índex més gran d’antisemitisme de l’Europa occidental”, i va citar en aquest sentit un estudi. Es referia a un informe encarregat per l’Agència Jueva i el ministeri israelià d’Afers de la Diàspora.

L’acte d’ahir va ser el primer en el qual coincidien el conseller d’Interior i l’ambaixador israelià després de les polèmiques per la presència de Saura en la marxa contra la guerra de Gaza on es van exhibir símbols integristes; la retallada del Dia de l’Holocaust l’any passat, i el boicot de sectors d’ICV al concert de la cantant israeliana Noa la passada Diada Nacional. Tots dos es van saludar amb una encaixada de mans induïda pel president del Parlament, Ernest Benach, però va ser freda.

Abans d’iniciar l’acte, Benach, Saura, el vicepresident Josep-Lluís Carod, la consellera Montserrat Tura i la mesa del Parlament es van reunir amb l’ambaixador al despatx del president del legislatiu, en una trobada a la qual no va assistir Jordi Miralles (EUiA).

Schutz, que va marxar abans que acabés l’acte perquè se li escapava l’avió, va demanar en al·lusió a Saura que “els condicionants polítics no afectin aquests actes de memòria”. També Josep-Lluís Carod es va referir al conseller d’Interior, remarcant que “especialment els que tenim responsabilitats polítiques” no hem d’oblidar un compromís diari per no banalitzar el nazisme. A l’acte hi eren presents Joan Puigcercós, Antoni Fernàndez Teixidó i altres diputats.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)