Trossos

Avui, Vicenç Villatoro, 25-01-2010

Plataforma

Segons documenten Miquel Erra i Joan Serra a Tota la veritat sobre Plataforma per Catalunya, aquest és un partit que prové en origen de la ultradreta franquista. El pensament de la ultradreta franquista té molts components. Un és sens dubte la xenofòbia respecte a la immigració. Però n’hi ha més. La ultradreta franquista és també menyspreu de la política democràtica, autoritarisme repressor, anticatalanisme fundacional, carcúndia moral, antioccidentalisme místic, estatalisme reaccionari, refús visceral de l’ideal democràtic europeu. Tot això va també en el paquet.

Especialitat

Una de les habilitats de PxC copiada de Le Pen ha estat presentar-se com un partit especialitzat, monotemàtic: un partit que només té idees sobre la immigració i sobre res més. No és cert. Quan compres el paquet, hi va tot, encara que a l’etiqueta només hi hagin posat un tema. Però gràcies a aquest procés de camuflatge i ocultació han comprat el paquet, per l’etiqueta, persones que mai no s’empassarien les actituds de la ultradreta franquista en temes com la democràcia, Catalunya o la moral individual. Però que estan preocupats per la immigració i no troben prou realista el discurs públic dels partits democràtics.

Eixos

L’habilitat de PxC és no pronunciar-se en els eixos dreta-esquerra i catalanisme-espanyolisme tot i que la ultradreta franquista està perfectament posicionada en l’extrem de tots dos, sinó presentar-s’hi com a transversal i proposar un eix alternatiu: favorables o desfavorables a la immigració. Gràcies a aquest maquillatge més ben detectat des de Vic que des qualsevol altre lloc, Plataforma vol aconseguir prendre electorat a tothom, a la dreta i a l’esquerra, als catalanistes i als espanyolistes. Si els demòcrates mantenen el tabú a parlar d’immigració i no construeixen un discurs democràtic realista, atractiu i potent, els estan ajudant.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)