El PSC mana als edils que no vetin els sensepapers

Avui, S.P., 19-01-2010
Els socialistes de Vic obvien l’ordre i insisteixen a endurir l’accés a l’empadronament, si és legal
Mas demana un vot de confiança per al consistori osonenc

Mentre l'equip de govern de Vic (CiU, PSC i ERC) rebia ahir al migdia l'aval jurídic del bufet liderat per Miquel Roca i Junyent, exdirigent de CiU, per mantenir la seva intenció de negar la inscripció al padró als immigrants sense papers, el PSC va anunciar que ordena als quatre regidors de la capital d'Osona que reculin i s'oposin al canvi de criteris.

Va ser el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui ho va explicar a la roda de premsa de després de la comissió executiva, amb l'argument que els que intenten presentar el padró com una eina de control de la immigració irregular "no només menteixen, sinó que confonen l'opinió pública". Pel que fa al PP, que ha aprofitat la polèmica de Vic per demanar que s'endureixi la llei d'estrangeria, Iceta va lamentar "l'actitud contradictòria dels que s'omplen la boca parlant de solidaritat amb els damnificats d'Haití i, en canvi, es neguen a atendre els drets dels immigrants que viuen aquí".

El missatge d'Iceta, però, no va ser gaire ben rebut a Vic. "No hi ha cap voluntat del PSC ni dels altres grups del govern municipal de fer res il·legal", li va respondre el segon tinent d'alcalde i portaveu socialista a l'Ajuntament, Josep Burgaya. Així, va donar a entendre que, malgrat les instruccions del partit, els quatre regidors socialistes segueixen donant suport a la proposta d'endurir l'accés al padró mentre una resposta per escrit del ministeri de l'Interior no els digui que no és legal. De fet, va recordar que es tracta d'una normativa interna que no cal ni tan sols que la ratifiqui el ple.

Des d'ERC, el secretari general, Joan Ridao, va demanar que es doni temps al consistori vigatà per "ressituar les coses al seu lloc", però sobretot va insistir a rebutjar qualsevol mesura que qüestioni les polítiques d'integració d'una "ciutat pionera a integrar els immigrants". Sense grans contundències, Ridao va advertir que "l'empadronament del immigrants, amb papers o sense, és una mesura necessària per afavorir l'arrelament"

Pujol i l'antiimmigració

Els posicionaments de les reunions executives dels partits que manen a Vic van arribar ahir, quan ja fa dues setmanes que la qüestió fa bullir l'olla. El candidat de CiU a la Generalitat, Artur Mas, va defensar el municipi com a model d'integració: "Si ho han fet bé en circumstàncies no fàcils, ara se'ls ha de donar un vot de confiança".

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va considerar que és important que s'hagi posat a debat com s'aplica la llei d'estrangeria, a la vegada que es va mostrar convençut que Vic "acabarà empadronant a tothom". Pujol va alertar de l'augment del vot antiimigració.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)