Osona desperta Espanya

Avui, N. Ríos / S. Barroso, 19-01-2010

UN ANY D’IMPUNITAT · Torrejón de Ardoz posa traves als immigrants des de l’octubre de 2008 REACCIÓ · El cas de Vic ha fet que els mitjans de comunicació espanyols es fixessin en el municipi madrileny i que el Defensor del Poble l’investigui

No passava res fins que ha passat a Vic, a Catalunya. El PSOE i Izquierda Unida de Torrejón de Ardoz no se’n saben a venir. “Fa un any que escrivim a les ONG i a la premsa perquè s’està restringint l’accés dels immigrants al padró, i no ha tingut cap ressò fins que no ha esclatat el cas de Vic”, es queixa Valentín Gómez, regidor socialista.

El portaveu de l’alcalde nega els paral·lelismes amb la capital d’Osona. “La normativa d’empadronament de Torrejón no té res a veure amb la de Vic”, diu en un comunicat. Parlar amb l’alcalde? “Uf, té molta feina amb això d’Haití [la mort d’un matrimoni de la població pel terratrèmol].”

L’alcalde és Pedro Rollán (PP). “Un neofeixista”, afirma Gómez. No s’hi pot parlar però el portaveu explica que l’única condició per als empadronaments, per a espanyols i per a estrangers, és un mínim de 20 metres quadrats per persona. “Volem evitar l’amuntegament i els llits calents”, diuen. Obvia que aquest fenomen és exclusiu dels immigrants, i tampoc esmenta que l’Ajuntament es nega a empadronar els estrangers no comunitaris amb el visat de turista al passaport: un segell que, quan caduca, et converteix en immigrant irregular.

I tant el comunicat com la revista municipal, Plaza Mayor, es vanten que les noves normes d’empadronament han reduït de 5.566 a 2.704 el nombre d’estrangers registrats en un any.

IU va presentar al juliol una denúncia al Defensor del Poble, que va reclamar noms i cognoms d’afectats per actuar. Ara, arran de l’afer Vic, Enrique Múgica ha obert una queixa d’ofici i ha advertit que l’actuació de Torrejón és il·legal.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)