Vic manté el pols i passa la pilota del padró a Rubalcaba

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 19-01-2010
L’alcalde demana al ministre de l’Interior que l’informi per escrit de si cal empadronar un estranger sense visat
El bufet Roca Junyent avala la intenció de vetar els sensepapers

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha llançat la pilota a la teulada del ministeri de l'Interior i li reclama que li expliqui per escrit si té l'obligació o no d'empadronar una persona extracomunitària que només presenta el passaport, és a dir, que no l'acompanya de cap visat, ni té el permís de treball ni de residència. Tot i que el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcava, ha insistit els últims dies que "la llei és clara" i que "una cosa és el padró i una altra la lluita contra la immigració irregular", Vila d'Abadal manté el pols ara emparat amb un informe jurídic del bufet Roca Junyent que considera que "l'actuació de l'Ajuntament de Vic no pot ser titllada de cap de les maneres com a incorrecta o contrària a la llei".

De poc han servit els intents del president, José Montilla, i de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, per convèncer l'alcalde perquè la qüestió es resolgués sense sortir de Catalunya, a més de sense aixecar més polseguera ni política ni social. Tot al contrari: l'Ajuntament de la capital d'Osona va presentar ahir al migdia una instància a la subdelegació del govern central a Barcelona adreçada al ministre de l'Interior on reclama que s'informi per escrit dels requisits exigibles per a l'empadronament dels estrangers no comunitaris. L'escrit recorda que la llei d'estrangeria ordena que el passaport estigui acompanyat d'un visat.

"En els darrers dies, diverses veus - presumiblement autoritzades - han vingut a manifestar la seva discrepància sobre aquest comportament de l'Ajuntament de Vic, ajustat, en tot cas, a la més estricta i fidel interpretació de les normes legals aplicables", es defensa el consistori a la instància presentada a la subdelegació del govern central. La pregunta és, en definitiva, si un ciutadà estranger de fora de la Unió Europea en té prou amb el passaport per apuntar - se al padró.

Rubalcaba ho té clar

Encara no s'ha manifestat per escrit, però Pérez Rubalcaba va tornar a subratllar ahir que el padró "no és un instrument policial", sinó una eina perquè els ciutadans que no estan regularitzats també tinguin drets socials. "L'Ajuntament de Vic ha d'empadronar a tothom i així ho diu una circular firmada fa anys per Mariano Rajoy, quan era ministre", va insistir el ministre de l'Interior. Pel que fa a la consulta de l'alcalde de la capital d'Osona, Rubalcaba va explicar que quan el ministeri rebi la carta el procediment serà enviar la consulta a l'Advocacia de l'Estat: "L'Advocacia de l'Estat recollirà la normativa en vigor i dirà el que jo ja fa dies que estic dient".

La polèmica que ha aixecat l'anunci de l'Ajuntament de Vic d'impedir als sensepapers inscriure's al padró s'ha convertit en una batalla dialèctica entre PSOE i PP sobre la necessitat d'endurir o no la normativa d'estrangeria. Rubalcaba va recordar que fa un mes es va aprovar una nova llei d'estrangeria que es va estar discutint durant mesos i que en cap moment els populars hi van presentar cap esmena referida al padró.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)