L'Estat durà Vic als tribunals si no empadrona els sensepapers

IMMIGRACIÓ

Avui, M. Oliva / S. Pau, 16-01-2010
El govern central descarta reforçar els mecanismes legals per regular la immigració
Duran replica que la mesura és coherent amb la llei d'estrangeria

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ja té establerta la resposta en el supòsit que l'Ajuntament de Vic materialitzi la seva intenció de no empadronar els immigrants sense papers: portarà la institució catalana als tribunals. Així ho va confirmar ahir la vicepresidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, tot avisant que l'Advocacia de l'Estat actuarà si la capital d'Osona no acata la legislació actual.

En aquest sentit, des de la Moncloa es descarta reforçar els mecanismes legals. Ben al contrari, ja que, segons va donar a entendre De la Vega, la llei de bases de règim local i la d'estrangeria estableixen què s'ha de fer en aquests casos. "La llei és prou clara", es va subratllar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

El govern central, doncs, "esperarà" a veure quins són els passos següents que fa l'Ajuntament abans de demanar que actuï l'Advocacia de l'Estat, ja que, segons es va assegurar ahir, es tracta d'un assumpte jurídic. La mateixa resposta semblava valer per a l'Ajuntament madrileny de Torrejón de Ardoz, que, segons ha denunciat IU, des de fa temps segueix els mateixos criteris que Vic per no empadronar sensepapers.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va rebatre tot seguit aquestes crítiques en assegurar que les mesures que vol impulsar la capital d'Osona per gestionar la immigració compleixen la llei d'estrangeria. "¿Un ajuntament pot conèixer una il·legalitat i no denunciar - la?", es va preguntar Duran, que va afegir que hi ha municipis "saturats d'immigració" que, si no actuen "a favor dels autòctons i dels immigrants legalment instal·lats" al país, "el pas a la xenofòbia estarà servit per plataformes que fan només d'aquest motiu una raó per existir".

El despatx Roca Junyent

L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, i deu regidors de l'equip de govern van rebre ahir al vespre els representants de les entitats del municipi que han firmat un manifest de rebuig al canvi de criteris en l'empadronament, perquè consideren que criminalitza les persones només per la seva condició administrativa. "Han reconegut que ens haurien d'haver explicat les seves intencions i hem acordat tornar a començar de zero per seguir treballant junts", va explicar Maria Carme Roquer, de Veus Diverses.

El despatx d'advocats Roca Junyent elaborarà un informe jurídic per encàrrec del consistori vigatà per confirmar si és legal deixar fora del padró els sensepapers. L'alcalde i els regidors de PSC i ERC van dir dimecres en el ple que, si no s'ajusta a la llei, retiraran la iniciativa.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)