La patinada de Vic

ELRASCLET

Avui, Francesc Codina / francesc.codina@telefonica.net, 16-01-2010

La decisió de l’Ajuntament de Vic de no empadronar els estrangers que no puguin demostrar que hi resideixen legalment ha emboirat encara més el debat sobre la immigració. La mesura – jurídicament qüestionada – ha estat ben rebuda per una bona part de la població, no únicament a Vic sinó també al conjunt del país, i ha posat en evidència les contradiccions de la política que practica el govern central, el qual, d’una banda, és incapaç de controlar l’entrada d’immigració il·legal, i de l’altra, obliga els municipis a acollir – la sense dotar – los dels mínims recursos econòmics necessaris.

Tanmateix, si bé s’ha de reconèixer que l’Ajuntament de Vic té el dret d’expressar el malestar per aquest estat de coses, és discutible que la mesura sigui políticament encertada. L’equip de govern (format per CiU, PSC i ERC) al·lega que és una forma de control. Però, si s’apliqués, produiria l’efecte contrari: l’exclusió del padró dels immigrants irregulars n’augmentaria el descontrol, perquè els faria del tot invisibles. Potser d’una manera no prou conscient, el consistori vigatà ha actuat així per contrarestar la PxC, segona força municipal. Però és dubtós que aquest gest freni el discurs xenòfob, sobretot si d’aquí uns dies s’ha de recular per imperatiu legal.

D’altra banda, Anglada sempre podrà retreure a CDC i ERC que tot just fa un mes avalessin la consulta sobre la independència en la qual podien votar totes les persones empadronades a Vic, els immigrants irregulars inclosos. En qualsevol cas, és lamentable que una patinada com aquesta entrebanqui la bona tasca que des de fa anys estan duent a terme l’ajuntament i moltes entitats de Vic per integrar la immigració.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)