Front contra l'efecte Vic

Avui, S. Pau / M. Fernández, 15-01-2010
El govern aprovarà un document per homogeneïtzar els criteris d’empadronament Farà un informe jurídic per valorar el veto als sensepapers
De la Vega veu abocada al fracàs la intenció de la capital d'Osona

El govern vol respondre amb una sola veu a la intenció de l'Ajuntament de Vic de no permetre als immigrants sense papers que s'empadronin al municipi i ho farà a partir d'un acord del consell executiu. Ahir, tot i no tenir perfilat de quina manera es concretarà aquesta iniciativa, fonts del govern van confirmar que com més aviat millor la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, hi portarà el document que ja va aprovar a finals d'octubre la Taula de Ciutadania i Immigració i que deixa ben clar que "empadronar - se és un dret i una obligació per a tothom, sigui quina sigui la nacionalitat i situació administrativa". Des de Presidència, però, es prefereix esperar a veure detallada la proposta final de Vic abans de posicionar - se taxativament.

A la Taula de Ciutadania, l'òrgan de consulta i participació per a les polítiques de gestió del fet migratori, el document va rebre el suport de les entitats municipalistes, les ONG i els sindicats. PSC, ERC i ICV consideren que si aquest text passa pel govern serà la manera de donar - li més legitimitat i de reforçar - lo. Tenint clar, de tota manera, que la inscripció al padró és una competència municipal, el govern convocarà les entitats municipalistes, els consells comarcals i les diputacions per posar en comú com han de ser els criteris sobre les inscripcions al padró i trobar uns mètodes homogenis.

Si fins ara els representants de la Generalitat han anat manifestant la seva oposició al canvi de criteris que pretén aplicar Vic, el següent pas va cap a buscar posicions més sòlides i documentades. Es farà un informe jurídic per comprovar si els arguments que utilitza el consistori de la capital d'Osona són legals.

De fet, el mateix alcalde, Josep M. Vila d'Abadal, va explicar dimecres que l'A - juntament encarregarà un informe jurídic extern per verificar que la proposta se situa dins de la legalitat.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va aprofitar ahir la presentació de la presidència espanyola a Barcelona per carregar davant l'executiu català i representants de la societat civil contra l'actuació de l'Ajuntament de Vic de dificultar l'empadronament d'immigrants irregulars. Per ella, aquest intent aïllat de vorejar la legalitat està condemnat al "fracàs", ja que una comunitat es construeix des "del respecte als drets i no des de l'exclusió".

Construint sumant

"El progrés d'Europa, d'Espanya, de Catalunya és el millor exemple que qualsevol comunitat es construeix sumant i no restant. Qualsevol projecte cívic es construeix des de la integració i el respecte als drets, mai des de la divisió, des de la discriminació", va sentenciar abans de mostrar - se convençuda que aquesta, segons ella, és l'opinió de la gran majoria dels catalans, dels espanyols i els europeus. El president, José Montilla, durant el seu discurs posterior, va evitar fer cap comentari en aquest sentit.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)