"Dos Estats contra una dona"

Sàhara Occidental

Avui, Redacció, 13-12-2009

RETRET · L’advocada de l’activista sahrauí Aminatu Haidar acusa Espanya i el Marroc de vulnerar el dret internacional SALUT · Un metge certifica que està “afeblida” per la vaga de fam de 28 dies

“Dèbil, però lúcida i animada, encara que amb dolors”. Aquest és l’estat de salut de l’activista sahrauí Aminatu Haidar amb què es va trobar ahir el metge Chema Anda, coordinador de l’ajuda sanitària als campaments de Tindouf (Algèria), després de visitar – la a l’aeroport de Guacimeta, on fa vaga de fam des de fa 28 dies. “És terrible. Una hora nostra pot suposar – li la mort”, va dir el metge per denunciar la passivitat amb què els polítics estan gestionant la crisi, que han aparcat les negociacions fins dilluns. “Demano als responsables que posin els mitjans perquè tot acabi. Ella no cedirà en la vaga de fam. És urgent perquè cal salvar la vida d’Aminatu. És el futur”, va reflexionar.

El propi secretari general de l’ONU, Ban Ki – moon, ha traslladat la seva “profunda preocupació” per l’estat de salut de l’activista al ministre d’Exteriors marroquí, Fassi Fihri, que insisteix a acusar a Haidar de “xantatgista” per, conxorxada amb Algèria i el Front Polisario, ensorrar el pla d’autonomia per al Sàhara Occidental proposat pel Marroc el 2007.

Aminatu es va llevar ahir al matí molt cansada després de passar una “nit espantosa” per la tempesta que va assolar l’illa a la matinada, i que va obligar els qui pernocten al costat de l’aeroport de Lanzarote, en solidaritat amb l’activista, a reallotjar – se per protegir – se de l’aigua. “Aminatu s’ha despertat i ha començat a preguntar com estava la gent i què passaria amb ells”, va revelar la portaveu de la Plataforma de Solidaritat, Edith Escobar.

Representants de 350 ciutats d’una quarantena de països de tots els continents van reafirmar ahir el seu compromís amb el poble sahrauí i van condemnar “l’augment de les violacions dels drets humans per part de les autoritats marroquines”, en “uns moments que la causa sahrauí torna a primera plana de l’actualitat”, va admetre l’ambaixador de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) a Alger, Brahim Ghali, en el marc de la Conferència Internacional de Ciutats Germanes i Solidàries amb el Sàhara Occidental, que es clou avui a Alger.

En paral·lel, una quinzena de joves sahrauís d’Escola en Pau, entitat que agrupa a famílies de les illes Balears que acullen a joves sahrauís, iniciaven ahir a la tarda un dejuni de 24 hores a la zona d’arribades de l’aeroport de Son Sant Joan per expressar el seu suport a Haidar, i una activista prodrets humans començava una vaga de fam “indefinida” a Sevilla per solidaritzar – se amb l’activista i reclamar al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, un “posicionament ferm” davant una situació en què és “part responsable”.

Mentrestant, però, prop de mig centenar de marroquins es concentraven ahir al punt fronterer de Beni – Enzar, que separa Melilla del Marroc, en protesta contra la vaga de fam de Haidar, que consideren una maniobra dels serveis secrets algerians per malmetre les relacions entre Espanya i el Marroc.

El coordinador del Front Polisario amb la missió de l’ONU al Sàhara (Minurso), Enhamed Khaddad, va assegurar ahir que si les negociacions sobre la situació de Haidar es troben “en un carreró sense sortida” és responsabilitat del govern marroquí. Per la seva banda, l’advocada de l’activista sahrauí, Inés Miranda, va acusar els governs espanyol i del Marroc de vulnerar el dret internacional i cometre “un delicte de lesa humanitat” per la deportació de Haidar a Lanzarote i per impedir – li el retorn a casa seva, a Al – Aiun. Són “dos Estats contra una dona”, va exclamar.

Demà, el ministre d’Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, i la secretària d’Estat dels EUA, Hillary Clinton, mantindran una reunió per abordar la crisi Haidar, tot i que Washington descarta fer de mitjancer per tractar – se d’un assumpte bilateral entre Espanya i el Marroc.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)