La llei d'estrangeria tira endavant amb el no del PP

IMMIGRACIÓ

Avui, Pere Gendrau, 30-10-2009

El Congrés de Diputats va aprovar ahir la reforma de la llei d’estrangeria gràcies a l’entesa entre el PSOE i CiU, que s’ha reflectit en l’aprovació d’una quarantena d’esmenes del grup català. Van votar – hi en contra el PP, ERC, ICV, IU i UPyD. El bloc d’esquerres, com es pot suposar, va dir que no a la reforma per motius oposats als de la formació popular.

La llei sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social – nom que es dóna a la reforma – és un dels pocs camps en què el PSOE i CiU s’estan posant d’acord. El diputat de la federació que se n’ha encarregat, Carles Campuzano, assegurava ahir que, gràcies a les esmenes introduïdes, s’ha intentat “assimilar la nova llei a la realitat del nou Estatut”. En aquest sentit, va agrair la “complicitat nacionalista” a què han arribat amb el diputat d’ERC Joan Tardà i va lamentar que això no hagi decantat la balança dels republicans cap al sí.

Interculturalisme, sí

Tant Campuzano com la diputada del PSC Esperança Esteve van destacar que la nova llei “aposta per l’interculturalisme i no pel multiculturalisme”. És a dir, que valora el caràcter “incloent” que suposa “l’esforç d’integració”, tal com afirmava la diputada catalana emmarcada en el grup del PSOE. Aquest interculturalisme es tradueix en la voluntat de l’immigrant per aprendre tant la llengua com els costums del país que l’acull. I aquestes eines són les que, segons Campuzano, permeten que el govern de la Generalitat pugui impulsar una “política nacional pròpia” si té la voluntat de fer – ho.

El PP, mitjançant el diputat Rafael Hernando, va oposar – se a la llei assegurant que obre les portes als processos de regularització massius i exigint la implantació d’un contracte al qual s’haurien d’acollir els nouvinguts. ERC, ICV i IU van basar la seva negativa en l’enduriment de les condicions per accedir al reagrupament familiar i al fet que s’amplia el període de retenció en centres de menors. Ara a la llei només li falta el pas pel Senat, de tràmit.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)