Bronca antiracista contra la BBC

Avui, Quim Aranda, 23-10-2009

PROTESTA Prop de mig miler de manifestants intenten impedir la participació del líder de l’ultradretà BNP en un debat televisiu ANTENA L’espai s’emet enmig d’una intensa polèmica

Pel darrere. Nick Griffin, líder de l’ultradretà Partit Nacional Britànic (BNP en les sigles en anglès), d’ideologia feixista i que només admet militants blancs, va haver de colar – se ahir a la tarda per una de les portes secundàries dels estudis centrals de la BBC, a Londres, per prendre part en el debat polític més prestigiós i popular de la seva cadena, Question time, un xou que du tres dècades en antena.

Cap a les 16.30 hores, uns dos – cents o tres – cents manifestants reunits al davant de la glamurosa entrada principal de la BBC, a Wood Lane, van tallar el carrer per impedir l’entrada de Griffin a les instal·lacions. En aquells mateixos moments, unes 25 persones, aprofitant que la policia va obrir la tanca per deixar passar un vehicle, van córrer cap al vestíbul, on pretenien atrinxerar – se. La seguretat de la cadena i la policia els van fer fora, arrossegant – los per terra, entre crits contra Griffin i contra la “vergonya” en què havia caigut la BBC.

Hi va haver sis detinguts i tres policies van resultar ferits sense gravetat. Al llarg de la tarda, i fins a primeres hores del vespre, el nombre de manifestants davant dels estudis centrals de la BBC va anar augmentant, fins a arribar al mig miler. Convocats pel moviment Units contra el Feixisme i per alguns diputats de les circumscripcions electorals de l’oest de Londres, finalment no van aconseguir els seus propòsits.

Question time, probablement amb una audiència rècord, s’emetia, per la BBC 1, a les 22.35, l’hora habitual, una més a Catalunya. El programa va desenvolupar – se de manera molt apassionada, com era previsible, en un clima molt hostil contra Griffin. En aparèixer al plató, el líder del BNP va ser escridassat per una gran majoria de l’audiència.

Entre els seus oponents hi havia el ministre de Justícia, Jack Straw, que va acusar el BNP de estar mancat de “la brúixola moral” que tenen la resta de partits. “El nazisme no la tenia i molt em temo que tampoc no la tingui el BNP”.

Marcant distàncies

Griffin, tractant de guardar en tot moment les formes, es va defensar reiteradament: “No sóc un nazi i mai no ho he estat”. I va tractar de mostrar un passat que recolzés la seva argumentació en assegurar que “el meu pare va lluitar a la RAF” durant la Segona Guerra Mundial i que “mai he estat condemnat per negació de l’Holocaust”.

Quan un membre del públic, de raça negra, “nascut en aquest país, educat en aquest país i que estimo aquest país” li va demanar que aclarís quina política voldria imposar pel que fa a la immigració, Griffin es va a limitar a dir: “Nosaltres [referint – se a la població blanca] sóm els aborígens aquí”. Griffin promou una política de retorn als llocs d’origen dels immigrants.

L’emissió de Question time, una de les més polèmiques en anys, amenaça de continuar fent vessar rius de tinta i omplint minuts de televisió i ràdio.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)