Xerrar per integrar

Llengua

Avui, Sònia Pau, 21-10-2009

COL·LABORACIÓ · Conveni per ampliar usuaris i voluntaris del programa Xerrem INICIATIVA · La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) organitza grups de conversa per promoure el català CLAU · Amorós destaca el paper integrador de la llengua

Més d’un estudi ha fet evident que un dels elements amb els quals es pot mesurar la voluntat d’integració d’una persona estrangera és la seva voluntat per entendre i utilitzar la llengua de la societat d’acollida. Amb la intenció, precisament, de facilitar la integració, la secretaria per a la Immigració i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) van firmar ahir un conveni per reforçar el programa Xerrem, una iniciativa que consisteix a formar grups de conversa per millorar la fluïdesa a l’hora de parlar català.

El director del projecte, Jordi Esteban, va explicar el triple objectiu: “Fomentar l’ús social del català, promoure l’entesa entre autòctons i immigrants, i acollir les persones nouvingudes”. Expressat de forma més resumida: “Llengua, cohesió i país”. En la mateixa línia, el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, va defensar el català com “una llengua a favor de l’autonomia de les persones” i va fer especial èmfasi en el paper integrador de la llengua.

Les peculiaritats de Xerrem són que els grups de conversa estan liderats per voluntaris i que a més de fer pràctiques lingüístiques es fa coneixement de país, perquè es parla de literatura, natura, cultura i història tant dels Països Catalans com del lloc d’origen dels participants. En cada grup hi participen unes vuit persones que es reuneixen un cop per setmana, i la inscripció és gratuïta. Esteban va subratllar que a més de fomentar la cohesió social s’aconsegueix un “recíproc enriquiment en la diversitat”.

Actualment funcionen 25 punts de trobada Xerrem al Principat, impulsats per unes 26 associacions. A més, estan a punt d’estrenar – se’n als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants, a Barcelona, i a Santa Eulàlia, a l’Hospitalet de Llobregat. Els promotors (www.cal.cat) confien que se n’organitzin molts més a tot el territori de parla catalana.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)