26 anys per matar un noi antifeixista a Madrid

TRIBUNALS

Avui, Redacció, 20-10-2009

L’Audiència Provincial de Madrid va condemnar ahir el soldat Josué Estébanez a 26 anys de presó per la mort, l’any 2007, del jove antifeixista Carlos Palomino en un vagó de metro de l’estació de Legazpi, a la capital de l’Estat. La sentència el considera autor de l’assassinat amb l’agreujant de “discriminació ideològica”. “Les extremes discrepàncies de pensament van constituir el mòbil que va guiar l’agressió de Josué contra Carlos”, explicita el text per explicar l’agreujant que recull el Codi Penal per delictes comesos per motius de raça, ideologia o religió.

El tribunal considera provat que el dia 11 de novembre de 2007 Josué Estébanez es dirigia a una manifestació convocada pel grup d’extrema dreta Democracia Nacional i duia un ganivet de set centímetres. A l’estació de Legazpi va veure un grup d’un centenar de joves que va identificar com a antifeixistes i va suposar que intentarien boicotejar la manifestació. Va apunyalar la víctima al tòrax, fet que li va produir la mort.

Tot i que l’acusat ho va negar al judici, el tribunal considera que la seva actitud, l’estètica skin i la salutació habitual de les SS alemanyes que va fer Estébanez acrediten la seva ideologia d’ultradreta. A més, ha d’indemnitzar amb 92.257 euros la mare de Palomino i amb 67.096 el pare. El president del Moviment Contra la Intolerància, Esteban Ibarra, va expressar la seva satisfacció per la resolució i la va qualificar de “sentència pedagògica de gran altura”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)