El PSOE tira endavant amb CiU la llei d'estrangeria amb el compromís de valorar el català

Avui, M.O., 18-09-2009
El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat de PP, PNB i ERC – IU – ICV
Tardà vol escorar la llei a l'esquerra i Herrera critica que es deixi al "limbe" als sensepapers

Tot i els moments complicats pels qual passa a hores d'ara l'executiu de Zapatero amb una crisi sense esmorteir, el PSOE va aconseguir ahir que la nova reforma de la llei d'estrangeria superés el seu primer escull al Congrés, gràcies al suport de CiU i Coalició Canària per rebutjar les esmenes a la totalitat presentades pel PP, PNB i ERC - IU - ICV. La federació nacionalista ha fet costat als socialistes després que aquests s'hagin obert a acceptar esmenes al projecte per fomentar la integració social i lingüística dels estrangers i una gestió catalana dels fluxos migratoris.

La d'ahir és la quarta modificació de la legislació de l'Estat en matèria d'estrangeria en els últims vuit anys. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, va defensar les necessitats de posar en marxa una reforma que servirà per adaptar la llei al marc normatiu europeu i garantir l'exercici dels drets fonamentals dels estrangers. Va defensar la necessitat de consensuar el text final i va fer una crida a aparcar diferències partidistes. Tots els grups van recollir el guant i van reclamar - li "canvis profunds" durant la tramitació parlamentària.

El titular de Treball va lamentar que els populars haguessin apostat per la confrontació i va acusar - los d'utilitzar Catalunya i el seu Estatut per tractar de deslegitimar l'acció del govern socialista. Dit això, es va preguntar si ordenaran als seus governs autonòmics que renunciïn a reivindicar una competència estatutària.

El portaveu del PP en matèria d'immigració, Rafael Hernando, va replicar que va ser el govern Zapatero el que va trencar al 2005 de forma "unilateral" els acords amb el PP sobre immigració. Hernando va assenyalar com una de les "carències importants" del text no prohibir les regularitzacions massives.

El diputat de CiU Carles Campuzano va justificar l'aval del seu grup adduint que, tot i les mancances, el projecte preveu l'augment de les competències dels nous Estatuts. Des del PNB, Emilio Olabarria va ironitzar que el ministre no haurà d'estendre una mà sinó les dues i va criticar una "concepció paternalista de l'estranger" al text. El dirigent d'ICV Joan Herrera va lamentar que es reconeguin pocs drets als immigrants i es deixi al "limbe" els sensepapers, mentre el diputat d'ERC Joan Tardà va retreure que la llei no estigués "a l'alçada d'un govern esquerres", però pretén escorar - la cap a l'esquerra en la negociació.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)