París treu de Calais els immigrants que volen creuar el canal

Avui, Àlex Vicente, 18-09-2009
El govern tancarà aviat la ‘jungla’ de la ciutat costanera, on viuen 2.000 sensepapers
Les associacions que els ajuden alerten que la mesura "desplaça el problema però no el resol"

El govern francès va anunciar ahir el tancament imminent de la jungla de Calais, el gran campament d'immigrants d'aquesta ciutat costanera, on es concentren prop de 2.000 sensepapers que aspiren a creuar el canal de la Mànega en direcció al Regne Unit.

El ministre d'Immigració, Éric Besson, va explicar que procedirà a la clausura d'aquest enorme descampat "abans que acabi la setmana que ve". Els últims anys nombrosos immigrants s'han congregat a la jungla de forma espontània després del tancament de Sangatte, el campament creat per la Creu Roja per acollir els immigrants, que va quedar clausurat el 2003 per decisió de l'aleshores ministre d'Interior, Nicolas Sarkozy.

La gran majoria dels habitants d'aquest campament, que en molts casos hi viuen des de fa més d'un any, són afganesos d'ètnia paixtu, tot i que també s'hi troben iraquians, iranians, kurds, nigerians, somalis i sudanesos. Davant les restriccions del govern britànic i l'augment dels controls de seguretat, molts mai no arriben a assolir el seu objectiu i passen mesos retinguts a Calais, on han plantat tendes i construït barraques en condicions higièniques poc adequades.

Creix la delinqüència

L'executiu atribueix el tancament a "un augment molt fort de la delinqüència" els últims temps, després que una jove periodista anglesa va ser víctima d'una violació en grup l'any passat. Amb tot, les associacions que operen a la jungla, sovint desbordades pel gran volum d'immigrants que han d'assistir, apuntaven ahir que el tancament "desplaçarà el problema però no el resoldrà".

Besson va assegurar que oferirà "una solució individual" als immigrants i que no autoritzarà una expulsió generalitzada. Besson, un dels ministres exsocialistes del govern conservador, va prometre que podran demanar asil polític o tornar al seu país de forma voluntària abans de ser expulsats. Segons va precisar el ministre, els immigrants afganesos podrien quedar exempts d'aquest tractament a causa de la turbulenta situació en què està el país asiàtic.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)