Crítiques al ministre d'Interior francès per un comentari racista

Avui, Redacció, 12-09-2009

El govern francès va haver de sortir ahir en defensa del ministre d’Interior, Brice Hortefeux, a qui han plogut acusacions de racisme i crides a la dimissió. L’origen de tot plegat és un vídeo, gravat amb un telèfon mòbil, que ahir va penjar el diari Le Monde a la seva web. A la gravació es veu Hortefeux dissabte passat a la universitat d’estiu del seu partit, la governamental formació de dreta Unió per una Majoria Popular (UMP), fent – se fotografies amb un grup de militants. En un moment de la trobada li presenten un dels militants, Amine Benalia Bouch, fill d’algerià i portuguesa, de qui diuen que, tot i que és àrab, “menja porc i beu alcohol”. Hortefeux comenta aleshores: “Sempre en cal algun [d’àrab]. Quan n’hi ha un, bé. Els problemes vénen quan n’hi ha molts”.

El portaveu del Partit Socialista francès (PS), Benoît Hamon, va titllar d’"inqualificables" les declaracions del ministre d’Interior, mentre que la primera secretària del partit, Martine Aubry, i la candidata a les darreres eleccions presidencials, Ségolène Royal, en van exigir la dimissió immediata.

El ministre d’Educació, Luc Chatel, però, va intentar justificar les paraules del seu col·lega en assegurar que “Brice Hortefeux no va fer cap comentari racista” i que les seves paraules s’havien “tret de context”. El primer ministre, François Fillon, va denunciar que Hortefeux és “víctima d’una campanya de denigració”. Mentrestant, el president francès, Nicolas Sarkozy, es va limitar a demanar que “cadascú es concentri en la seva feina i no perdi el temps en polèmiques”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)