Falange sí, democràcia no

REVÉS La justícia prohibeix a l'Ajuntament donar suport a la consulta i permet la marxa ultra el 13-S POLS El referèndum es manté, però fora de les dependències municipals

Avui, Xavi Tedó, 10-09-2009

La justícia va decidir ahir de manera paral·lela permetre la manifestació de la Falange a Arenys de Munt aquest diumenge coincidint amb la consulta independentista i, alhora, suspendre l’acord del ple de l’Ajuntament de la població del Maresme de donar-hi suport. La consulta sobre la independència de Catalunya es farà igualment, però no en dependències municipals.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és qui es va encarregar de ratificar la suspensió de l’acord del ple de l’Ajuntament per cedir una sala municipal per al referèndum. Mentrestant, la jutge del jutjat número 14 de Barcelona autoritzava la manifestació de la Falange per a aquest diumenge, el mateix dia de la consulta. De res han servit els arguments esgrimits dilluns per l’advocat de l’Ajuntament, Salvador Milà, en què reiterava que no és el consistori qui convoca, sinó el Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació (MAPA), i que els únics límits a una consulta popular és que és realitzin amb mètodes pacífics i democràtics. Tampoc que s’hagin fet altres consultes, fins i tot en períodes electorals, com la de destinar el 0,7% del pressupost estatal als països més pobres o la de la sortida d’Espanya de l’OTAN.

En la resolució, la jutge Emilia Giménez Yuste avala el recurs presentat per l’advocacia de l’Estat de la mà d’un exfalangista, i sosté que l’acord municipal “envaeix competències reservades a l’Estat” i suposa una “invitació a l’incompliment de la llei”, perquè excedeix l’àmbit de competències locals. La resolució cita una sentència del Tribunal Superior d’Andalusia que avisa que “ningú, i menys encara els poders públics, estan facultats per promoure la desobediència davant de la llei”. La decisió de la jutge de mantenir la suspensió de l’acord del ple municipal no alterarà la celebració de la consulta. L’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Móra, va deixar clar que “acatarem la sentència, però la consulta es farà igualment fora de les dependències municipals”.

Recurs de l’Ajuntament

Així mateix, l’Ajuntament d’Arenys de Munt va anunciar que presentarà un recurs d’apel·lació contra la decisió judicial, però la resolució no arribarà fins després de la consulta perquè no hi ha temps material de discutir un altre recurs abans de diumenge. El consistori vol esgotar totes les vies possibles per intentar que la justícia li doni la raó i presentarà un recurs que hauran d’analitzar tres jutges, que tindran la possibilitat d’esmenar o ratificar la resolució de la magistrada Emilia Giménez Yuste.

En canvi, el TSJC va donar la raó a la Falange Española de las JONS i va revocar la decisió del departament d’Interior d’ajornar per al dia 20 la concentració feixista en protesta pel referèndum. La jutge Pilar Rovira del Canto va dictaminar que “la modificació de la data per a una setmana després suposa una alteració tan gran que equival a la pràctica a una prohibició”. Tot i que el dia 13 hi ha convocada també una concentració antifeixista, el tribunal va defensar que es poden utilitzar mesures de contenció en lloc de prohibir una manifestació i afectar així un dret fonamental. L’alcalde Carles Móra no amagava ahir la seva “tristesa” i instava a modificar les lleis que “donen aixopluc a entitats i grups com la Falange”, i els organitzadors preveuen incidents.

Noves consultes

Mentrestant, el degoteig de pobles que volen importar la consulta no s’atura. Santpedor, l’Estany i Santa Maria d’Oló, tots ells de la comarca del Bages, les Borges Blanques i Arbúcies tenen previst fer la consulta. La plataforma Decidim.cat, que aplega més de 1.200 càrrecs electes d’arreu dels Països Catalans, amb la presència de més de 170 alcaldes i 450 municipis, organitzarà a l’octubre una trobada amb tots aquells ajuntaments que vulguin organitzar el referèndum.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)