Hereu: l'hora de reaccionar o cedir el pas

Avui, 05-09-2009

L’alcalde de Barcelona, el socialista, Jordi Hereu, té un problema seriós de degradació de la imatge de la ciutat i la convivència als seus carrers. Certament, no és nou ni exclusiu de la capital catalana. Però és un problema que encara es pot fer més gran en un context de dura crisi econòmica, i que es produeix en un context global en què el descontrol de la immigració il·legal és un camp adobat per a les màfies que fan l’agost amb la prostitució o la mendicitat. La magnitud de la situació la posava en evidència aquest diari en l’edició de dimarts en un ampli reportatge, Cutrelona. El perfil glamurós, modern i cosmopolita que ha fet del model Barcelona una marca d’èxit pot estar liquidat.

La Barcelona ‘cutre’ és la Barcelona en què es pot practicar sexe de pagament les 24 hores del dia i en ple carrer; en què ciutadans pacífics són intimidats per prostitutes; en què els robatoris són el pa de cada dia en les zones més visitades de la ciutat; en què la venda il·legal omple les voreres a tocar de les botigues que havien fet del centre de la capital catalana un districte comercial de primer nivell. La Barcelona cutre és la ciutat en què organitzacions mafioses exploten xarxes de mendicitat que inclouen des de nens fins a ancians; en què els sensesostre fan vida a l’estiu als parcs on juga la mainada i a l’hivern als caixers o les estacions de metro o ferrocarril; la ciutat en què es permet als turistes passejar mig despullats pel carrer i en què l’ajuntament és incapaç de fer complir la seva pròpia ordenança cívica. La Barcelona cutre – i, per desgràcia, no acabaríem – és la ciutat on qualsevol obra se sap quan comença i mai quan acaba.

Tots aquests problemes es multipliquen mentre l’alcalde Hereu i el seu govern mira cap a una altra banda, s’escuda en les responsabilitats d’altres administracions, acusa l’oposició d’instigar campanyes o es limita a reforçar la vigilància policial… fins que els diaris deixin de parlar – ne. Ha arribat l’hora que Hereu reaccioni o assumeixi les seves responsabilitats. L’hora de governar i decidir, o cedir el pas, abans que Cutrelona sigui ja una realitat irreversible.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)