El curs escolar s'obre amb una frenada d'alumnes immigrants

EDUCACIÓ

Avui, Carol Biosca, 05-09-2009
L’aturada de noves arribades i el retorn als països d’origen per la crisi fan que la xifra s’estabilitzi
El percentatge d'estrangers respecte a la població escolar cau per primer cop

El curs escolar que iniciaran el 14 de setembre vinent 1.204.040 alumnes d'ensenyaments no universitaris ve marcat per un canvi de tendència pel que fa a l'origen dels escolars que es comptabilitzen com a noves incorporacions al sistema, enguany 23.528, només un 3,7% dels quals són estrangers. El gruix del creixement és, doncs, de població autòctona, fruit dels efectes de l'increment de la natalitat.

Per primer cop, la xifra d'alumnes immigrants, que no havia deixat de créixer des de finals de la dècada dels 90, s'estabilitzarà aquest curs entorn dels 152.000 alumnes, només 864 més que el curs passat, d'acord amb les dades que ahir va presentar el conseller d'Educació, Ernest Maragall, en una visita al CEIP Els Pinetons de Ripollet (Vallès Occidental).

La frenada en l'increment de noves arribades sumada al retorn de famílies immigrants als països d'origen, en tots dos casos per la crisi econòmica, han fet que per primera vegada en l'útima dècada el percentatge de nouvinguts s'hagi reduït respecte a la població escolar i se situï en el 12,6% (enfront del 13,7% del curs passat), segons les dades encara provisionals del departament.

Tot i que la reducció és només d'un punt, la dada resulta significativa perquè des del curs 1998 - 1999, quan els 16.620 alumnes estrangers representaven un 1,8% del total, el percentatge no havia parat de créixer.

Si bé el creixement més espectacular d'alumnes immigrants es va produir el curs 2003 - 04 amb 22.565 noves incorporacions, la població estrangera havia registrat fins ara un creixement sostingut que els últims quatre anys ha oscil·lat entre els 15.000 i els 11.000 alumnes. Enguany, aquest increment s'ha reduït a 864.

El gruix d'aquest alumnat (42,3%) prové de l'Amèrica Central i del Sud, seguit del Magrib (26,5%), la Unió Europea (13,4%), i Àsia i Oceania (8,4%). El 84% d'aquest alumnat continua escolaritzant - se al sector públic i el 16% al privat concertat, una proporció que s'ha mantingut quasi invariable en els últims anys.

La mateixa plantilla

El curs arrencarà amb pràcticament la mateixa plantilla de professorat que el curs anterior: 62.975 docents, 170 més que 2008 - 2009. Les dificultats econòmiques han impedit que el departament hagi pogut fer enguany cap nova contractació. Segons Educació, les noves incorporacions corresponen a professorat que estava treballant a l'administració educativa en comissió de serveis i que el curs que ve s'incorporarà a un centre educatiu.

Sindicats i directors de centres denuncien que s'estan produint retallades importants de plantilla i acusen el departament d'actuar pel broc gros. Des de la conselleria admeten que ha calgut estrènyer - se el cinturó però neguen que els centres no disposin de prou dotacions de personal. Argumenten que el que han estat és molt més escrupulosos a l'hora de cobrir les reduccions de mitges i terços de jornada, ja que fins ara en molts casos estaven cobertes per sobre de la reducció.

Segons dades del departament, la plantilla docent ha crescut en prop de 20.000 professors des del 1992, quan el nombre d'alumnes era quasi idèntic al d'ara.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)