Lleida ubica la mesquita en una carpa provisional

RELIGIÓ

Avui, Joan Tort, 04-09-2009
La crisi impedeix al col·lectiu fer el nou temple
Els empresaris denuncien la instal·lació temporal

La crisi arriba també a la religió. La Comunitat Islàmica de Cooperació i Unió de Lleida i Comarca no té recursos per construir una nova mesquita a la ciutat. De manera provisional, però, el col·lectiu musulmà preveu aixecar una gran carpa i usar - la com a oratori mentre recull fons per finançar la mesquita prevista, d'uns 2,5 milions d'euros de pressupost, o refà el projecte i opta per una construcció prefabricada més senzilla.

Aquesta comunitat islàmica lleidatana i l'ajuntament estan d'acord a abandonar al més aviat possible l'actual temple del carrer del Nord, uns baixos inadequats, que s'han quedat petits i, a més, generen molèsties als veïns per l'excés d'assistents, aglomeracions al carrer i incomoditats als mateixos fidels. A més, és un magatzem llogat i aquests problemes provoquen que les renovacions de contracte siguin cada any més dificultoses.

Un solar cedit

La carpa, d'uns 800 metres quadrats, es preveu muntar en els pròxims mesos en un solar que la Paeria ha cedit per 50 anys a la Comunitat Islàmica de Lleida a canvi d'un cànon anual de 8.000 euros, uns terrenys d'uns 1.800 metres quadrats ubicats entre els polígons El Segre i Entrevies que ja han estat requalificats com a equipament per destinar - los a aquest ús religiós.

La iniciativa municipal, però, ha topat amb bona part dels empresaris d'aquests polígons, que s'oposen a la mesquita argumentant raons de mobilitat, salubritat i legalitat urbanística. Els empresaris, agrupats en l'Associació per la Sostenibilitat dels Polígons El Segre i Entrevies, han recorregut als tribunals la requalificació i ahir van anunciar que tornaran a denunciar la Paeria si autoritza la carpa o un edifici provisional prefabricat. El seu advocat, Santiago Solsona, va afirmar que una instal·lació temporal incomplirà les normes de seguretat mediambiental i de mobilitat.

L'alcalde, Àngel Ros, va demanar ahir serenitat als empresaris i va recordar que l'ajuntament encara no ha rebut cap projecte. Quan arribi, va afegir, "s'estudiarà perquè compleixi amb totes les garanties". Per Ros, una mesquita prefabricada acceleraria el trasllat i seria menys costosa.

La Comunitat Islàmica de Cooperació i Unió de Lleida tenia previst finançar el nou temple només amb les aportacions dels fidels i d'altres mesquites i, fins i tot, recórrer a ajuts de països àrabs. No obstant això, la crisi ha minvat els ingressos, amb moltes persones a l'atur, i això ha frenat el projecte. Actualment, amb les oracions multitudinàries dels divendres i les festes del Ramadà i del Xai, el col·lectiu ja es veu obligat a sol·licitar un espai municipal, com els pavellons polisportius o els coberts de la Fira de Lleida.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)