La UE decideix obrir la porta als refugiats de conflictes

Avui, Albert Segura, 03-09-2009
Brussel·les ofereix 4.000 euros per cada asilat que els governs acceptin voluntàriament a partir del 2010
Els Vint - i - set només acullen ara el 6,7% dels desplaçats, un per cada tretze que reben els EUA

Iraquians refugiats a Síria i Jordània, somalis que han hagut de fugir a Kènia o sudanesos que malviuen al Txad podrien rebre asil a Europa a partir de l'any que ve. Fins ara, les portes dels Vint - i - set havien estat pràcticament tancades i per cada refugiat que ha pogut creuar - les i aconseguir protecció europea, els Estats Units n'han acollit tretze. Però la Comissió Europea s'ha decidit a capgirar aquesta tendència i ahir va llançar un pla per demanar als governs que "no oblidin el seu deure d'asil".

Brussel·les pagarà 4.000 euros del Fons Europeu de Refugiats per cada persona acollida i crearà un grup d'experts que coordini i decideixi quin tipus d'asilat, per nacionalitat, àrea geogràfica o grup de població, cal ajudar. Els Estats han de respondre aquest mateix setembre si estan disposats a donar un cop de mà o no. Només deu socis tenen ara programes anuals d'acollida: França, Portugal, Holanda, Gran Bretanya, Irlanda, la República Txeca, Romania, Suècia, Dinamarca i Finlàndia. "Hem d'evitar que Europa, amb la crisi i les pors que aquesta genera, es replegui sobre ella mateixa i oblidi el seu deure d'asilar persones vulnerables", va advertir ahir el comissari de Justícia, Llibertat i Seguretat, Jacques Barrot.

Dels aproximadament deu milions de refugiats que hi ha al món, a Àfrica, Àsia i Pròxim Orient, 203.000 hauran de ser traslladats l'any que ve: no poden tornar a casa seva, però tampoc quedar - se al país que els ha acollit, perquè normalment està en vies de desenvolupament i no té prou recursos per fer - se'n càrrec. L'any passat, per exemple, 65.000 refugiats van haver de ser reubicats en un tercer país, però la UE només en va acollir 4.378, el 6,7%. Washington, en canvi, en va acceptar fins a 60.000.

Barrot intenta convèncer els Vint - i - set que obrint les portes als refugiats també estaran combatent els sensepapers. I és que, "paradoxalment, molts dels refugiats que estan en una situació en què es podrien beneficiar de la protecció internacional, es barregen amb el flux d'immigrants irregulars i arrisquen la seva vida" intentant creuar el Mediterrani recorrent a les màfies. "Si en això tan elemental Europa no és solidària, jo, que sóc un europeista convençut, m'enfadaré", va afirmar. La Comissió Europea proposa començar ajudant Malta, que no pot assumir tots els refugiats que ha admès. França ja n'ha acollit un centenar, i ahir, 36 iraquians que malvivien a Síria i Jordània van aterrar a Bèlgica.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)