Només l'1% de les prostitutes detingudes són repatriades

CIVISME

Avui, Maria Favà, 03-09-2009
Tota la resta tornen immediatament al carrer L’Ajuntament afirma que es cobren el 30% de les multes per prostitució
L'Associació de Clubs d'Altern diu que hi ha 800 prostíbuls il·legals a la ciutat

Aquest estiu la Guàrdia Urbana ha portat a les dependències d'estrangeria 1.242 persones indocumentades - la majoria possibles prostitutes - , però només l'1% de la gent que passa per aquests serveis és repatriada. La resta tornen al carrer, segons va reconèixer la regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, que va comparèixer ahir en una conferència de premsa després que els mitjans de comunicació hagin denunciat durant les últimes setmanes un augment de la prostitució a la via pública.

La regidora, en tot cas, no es va estar de qualificar "d'indignants i vergonyoses" les imatges que aquests dies s'han publicat, i que l'AVUI ja va publicar l'any passat, de clients i prostitutes mentre mantenien relacions sexuals en ple carrer.

Escarp, que de manera indirecta va culpar el ministeri de l'Interior de poca eficàcia en la repatriació de prostitutes, és partidària de tornar a obrir el debat sobre la qüestió i considera imprescindible que es tracti en el Congrés de Diputats per "afrontar el problema des de l'origen".

Com que el Codi Penal no preveu la prostitució, l'Ajuntament de Barcelona assegura que no té dades sobre el nombre de dones que l'exerceixen i que tampoc la pot reprimir. Però tot i la manca de legislació concreta, Escarp va revelar ahir que des del 2006, quan va entrar en vigor l'ordenança de civisme, s'han fet 11.532 denúncies per oferta i demanda sexual.

El que no va concretar la regidora és quantes d'aquestes denúncies es converteixen en sancions i quantes es cobren. Només va dir que el 30% de les prostitutes paguen les multes i que la majoria de la resta de sancions són recorregudes per organitzacions i institucions que es dediquen a la defensa d'aquestes dones. Segons l'esmentada ordenança, la Guàrdia Urbana només intervé quan clients i prostitutes fan un ús abusiu de l'espai públic o s'exerceix la prostitució a menys de 200 metres d'una escola.

L'ordenança no es canvia

Escarp va defensar ahir l'ordenança afirmant que és una bona eina, que funciona i que ha permès millorar molts aspectes de la convivència, com ara la disminució del soroll i els fenòmens de sobreocupació dels locals i la desaparició dels netejavidres dels semàfors. I va reiterar que no es canviarà la normativa per problemes com els descamisats.

D'altra banda, ahir el secretari de l'Associació Catalana d'Empreses de Clubs d'Altern (Aceca), Oriol Gesse, va assegurar que a Barcelona hi ha uns 800 pisos il·legals on s'ofereixen activitats sexuals, una xifra que duplica els 400 que existien el 2007. Els pisos no tenen llicència ni regulació i no paguen impostos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)