L'antisemitisme no vol morir

Avui, Paco Soto, 03-09-2009

ARRELAMENT L’odi als jueus no ha desaparegut de diversos països de l’antiga Europa comunista ESFORÇ Polònia i Romania han fet avenços en la lluita contra la judeofòbia

L’antisemitisme no ha desaparegut als països europeus que després del 1945 van ser sotmesos al socialisme real. La judeofòbia segueix tenint molts adeptes a les Esglésies cristianes, la dreta radical i els nostàlgics del comunisme. A Polònia, un 90% dels tres milions de jueus van ser exterminats pels nazis, però durant la Segona Guerra Mundial i després hi va haver pogroms de polonesos contra jueus, com els de Jedwabne i Kielce.

El règim comunista va utilitzar l’antisemitisme i, després de les lluites estudiantils del 1968, milers d’intel·lectuals i professionals liberals jueus van haver d’abandonar el país.

Actualment, sectors reaccionaris vinculats a l’Església catòlica com Radio Maryja i Nasz Dziennik continuen fomentant l’antisemitisme. Però s’ha de destacar que Polònia és el país postcomunista que més esforços institucionals i intel·lectuals fa per superar la judeofòbia. L’expresident polonès Aleksander Kwasniewski, en demanar perdó pel crim de Jedwabne, l’any 2001, va marcar un abans i un després en la lluita contra l’antisemitisme.

Bella Szwarcman – Czarnota, redactora de la revista varsoviana Midrasz, considera que “s’han fet passos molt importants contra l’antisemitisme”. Alguns estudis apunten que molts joves volen recuperar el llegat jueu de Polònia.

“Segons les circumstàncies, l’antisemitisme no és només un dret, sinó un deure de cada hongarès que estimi la seva pàtria. Ens hem de preparar per al combat armat contra els jueus”. Aquesta cita, que va aparèixer al butlletí que publiquen un grup d’uns 4.000 oficials de la policia, demostra que la judeofòbia campa a pler a Hongria, en grups paramilitars neonazis i neofeixistes, i en partits parlamentaris extremistes com Jobbik. El juliol passat, l’extrema dreta va amenaçar de mort el rabí Shlomo Kovesh, i els seus dos fills van ser atacats pel grup racista Magyar Garda. Segons una investigació feta pel professor Andras Kovacs, de la Universitat Central de Budapest, un 15% dels hongaresos manifesten un odi visceral als jueus.

Passat feixista

Romania, que abans que arribessin els comunistes al poder va viure un període feixista, tampoc s’escapa de la judeofòbia. La nostàlgia de dictadors com el feixista Ion Antonescu – responsable de la mort de 400.000 jueus – i el comunista Nicolae Ceausescu es barreja al país balcànic amb l’odi a jueus, gitanos i homosexuals, víctimes freqüents de l’extrema dreta. Després de la caiguda de Ceausescu, el 1989, ultres de dreta i d’esquerra vinculats als aparells repressius comunistes van impulsar una violenta campanya antisemita. Els danys no han desaparegut, però la democratització els ha limitat i Bucarest ha reconegut la seva responsabilitat en l’Holocaust.

A Letònia, Lituània i Estònia passarà temps abans que els governants reconeguin obertament que durant la II Guerra Mundial els feixistes van col·laborar amb els nazis. Les agressions a jueus, els atacs a sinagogues i el revisionisme històric són també una trista realitat a Txèquia i a Bulgària, on el nacionalisme xenòfob i el racisme antigitano i antiturc es donen la mà amb l’antisemitisme.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)