Un poble independentista demonitzat per Pequín

Avui, Redacció, 09-07-2009

Els uigurs són un poble d’origen turcman pròxim ètnicament i culturalment als pobles de l’Àsia central i són l’ètnia majoritària de la regió xinesa de Xinjiang. L’economia d’aquest territori s’ha basat en l’agricultura i el comerç durant segles, amb ciutats com Qashqar, punt destacat en la Ruta de la Seda.

A principis del segle XX els uigurs, que són musulmans, van declarar la independència, però la regió va quedar sota control de la Xina comunista el 1949. Per al govern xinès, Xinjiang és una regió autònoma problemàtica per les aspiracions independentistes dels uigurs, les revoltes i els atemptats que hi han tingut lloc. Pequín ha intentat presentar els independentistes uigurs com la branca d’Al – Qaida a la Xina.

Els uigurs es queixen que el règim xinès els ha anat retallant les activitats religioses, culturals i comercials i ha fet arrestos arbitraris, sobretot després de les protestes dels anys 90. En l’última dècada molts uigurs prominents han estat detinguts. Els uigurs acusen Pequín d’haver propiciat una immigració massiva de xinesos han a Xinjiang.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)