Massacre a Xinjiang

Xina

Avui, Redacció, 07-07-2009

VÍCTIMES · Almenys 156 persones moren i més de 800 resulten ferides en protestes dels uigurs a la regió xinesa FETS · L’ètnia majoritària a la zona denuncia que les forces de seguretat han reprimit brutalment les concentracions GOVERN · Pequín acusa els manifestants d’atacar la policia i cremar cotxes

La regió xinesa de Xinjiang ha viscut en els últims dos dies els disturbis més importants que tenen lloc a la Xina des que es van produir les protestes de Tiananmen fa vint anys. Entre diumenge i ahir van morir almenys 156 persones i 828 van resultar ferides, segons van informar les autoritats xineses.

Els morts es van produir en protestes de la comunitat uigur, que és la majoritària a Xinjiang (nord – oest de la Xina) i de religió musulmana. Pequín acusa els uigurs d’haver iniciat els disturbis, però un líder d’aquesta comunitat exiliat va assegurar que la policia va començar a disparar sobre un grup d’estudiants que participaven en les protestes.

Uns 57 cadàvers es van retirar dels carrers d’Urumqi, la capital de Xinjiang, i els hospitals locals van confirmar que hi havia més víctimes mortals, segons va indicar Liu Yaohua, cap de policia de la regió, en declaracions recollides per l’agència oficial Xinhua.

Liu va remarcar que preveia l’augment del nombre total de víctimes en les protestes, que van venir motivades pel linxament de dos uigurs el mes passat al sud de la Xina en enfrontaments entre uigurs i membres de l’ètnia han, majoritària al país. En els incidents del juny van resultar ferits 118 uigurs. Els metges d’un hospital d’Urumqi, on hi ha ingressats 37 ferits, van indicar que entre els morts dels últims dos dies hi ha uigurs i membres de l’ètnia han.

La policia “ha arrestat centenars de participants, inclosos més de deu figures clau que van provocar els disturbis”, va dir el màxim responsable policial de Xinjiang, regió occidental de la Xina on la meitat de la població pertany a la minoria uigur turcmana.

Liu va afegir que encara estan buscant “90 persones més” a la capital de Xinjiang que són sospitoses d’haver instigat les revoltes. “Els que van iniciar els aldarulls van cremar 291 vehicles, entre els quals 190 autobusos, deu taxis i dos cotxes de policia”, va explicar, i va dir que ahir al matí encara cremaven diversos vehicles a la ciutat i que 203 botigues i 14 habitatges van quedar destruïts.

Les autoritats van establir ahir a la matinada el toc de queda a Urumqi i diversos punts de control en veïnats com els de Changji i Turpan per intentar arrestar les persones que presumptament van instigar la protesta.

La violència, segons alguns testimonis, va començar diumenge en una manifestació d’uns centenars de persones en la qual van acabar participant entre 1.000 i 3.000 manifestants. L’agència Xinhua va assegurar que els manifestants portaven ganivets, maons i bastons, van destrossar cotxes i botigues i van atacar les forces de seguretat xineses.

Diversos testimonis i uigurs a l’exili van assegurar, però, que les protestes de diumenge van començar de forma pacífica. El Congrés Mundial Uigur i el Projecte de Drets Humans Uigur van denunciar ahir que la repressió de la protesta per part de les forces armades xineses va ser ferotge. La majoria de les escenes de violència s’estan produint al centre de la ciutat, a prop de la plaça Renmin (del Poble), els carrers de Jiefang i Xinhua i el Bazar. Ahir, davant una mesquita de la ciutat de Kashgar, la policia va dispersar 200 manifestants.

Des de diumenge a la nit, diversos testimonis estan publicant vídeos de les protestes per internet en què es veuen incendis i se senten trets. També s’estan penjant fotografies on apareixen persones ferides. Però el règim de Pequín ha restringit l’accés a la xarxa encara més del que sol fer – ho habitualment i moltes pàgines web no es poden obrir.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)