Setge als clandestins

Avui, Sandra Buxaderas, 03-07-2009

DELICTE El Senat italià ratifica la llei que converteix en delinqüents els immigrants sense papers, a qui es farà la vida impossible DELACIÓ Els funcionaris, obligats a denunciar – los PROTESTA Fort rebuig social contra la norma

Les persones que visquin a Itàlia sense els papers en regla seran considerades d’ara endavant delinqüents i perdran tots els drets socials. El partit de Silvio Berlusconi, empès pel soci de govern, la Lliga Nord, va aprovar ahir definitivament una llei que no té precedents a Europa, i que ha aixecat les protestes de l’oposició, les associacions humanitàries, el Consell d’Europa, el món catòlic i intel·lectuals italians de pes. La dreta italiana fins i tot va haver de lligar el vistiplau definitiu del Senat a la polèmica llei a una moció de confiança, fet que va evitar que un centenar de parlamentaris berlusconians dissidents hi votessin en contra.

La norma, que entrarà en vigor de seguida si la firma el president de la República, estableix que viure a Itàlia sense el permís de residència és un delicte, que no comporta presó, però sí l’expulsió del país i una multa d’entre 5.000 i 10.000 euros. L’indocumentat podrà quedar internat fins a sis mesos en un camp de detenció mentre dura el tràmit d’expulsió.

Sense drets

L’immigrant que no tingui els papers en regla no tindrà dret a casar – se, registrar els fills, llogar un pis ni rebre atenció social. I portar els nens a l’escola o anar al metge serà d’alt risc, perquè s’exposarà a ser delatat. La nova llei obliga tot funcionari públic a denunciar els sensepapers. Finalment ha desaparegut del text l’obligació per a metges de denunciar els pacients i de les escoles de delatar les famílies dels nens dels immigrants clandestins, però amb la norma a la mà, els que siguin funcionaris sí que ho hauran de fer.

A més, els italians que lloguin el pis a un indocumentat s’exposen a ser condemnats a una pena de tres anys de presó.

Els nombrosos opositors a la nova legislació asseguren que els drets més bàsics dels nens quedaran violats. Fins i tot es podria donar el cas que l’Estat arrabassés els petits a les famílies sense papers per donar – los en adopció, atès que legalment no serien fills de ningú.

Perill mafiós

Intel·lectuals com Dario Fo, Antonio Tabucchi i Andrea Camilleri denuncien que Itàlia torna a les lleis racials vigents a l’època feixista, amb l’única diferència que “ara no es perseguiran els jueus, sinó els indocumentats”. Les associacions humanitàries alerten que els immigrants corren el risc de caure en mans de màfies o xantatgistes. Els més desprotegits seran els nens, que no tindran assegurat el dret fonamental a l’educació. El comissari de Drets Humans del Consell d’Europa ja ha protestat. També el Vaticà adverteix que la llei “portarà molt de dolor” i demana “no demonitzar l’estranger”. La dreta italiana contesta que a partir d’ara Itàlia serà més segura, però fica en el mateix sac els clandestins honestos i els que delinqueixen.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)