Es desfà del braç d'un empleat sense papers

SUCCESSOS

Avui, Redacció, 11-06-2009
El treballador va patir un accident en una indústria de Gandia
L'amo el va abandonar prop de l'hospital

El dia 28 de maig a la matinada, Franns Rilles Melgar Vargas, de 33 anys, estava treballant en un forn industrial de Gandia. Com, des de feia un any i mig, pastava farina quan el braç esquerre li va quedar enganxat a la màquina. Ell mateix va aturar l'aparell quan ja havia patit l'amputació. La reacció d'un dels amos del negoci va ser llençar l'extremitat en un contenidor i abandonar l'empleat, que treballava sense contracte, en les proximitats de l'hospital.

Franns explicava ahir la seva història des de l'Hospital Verge del Consol de València, on va ser traslladat des de Gandia amb l'esperança que l'equip del cirurgià Pedro Cavadas li pogués reimplantar el braç perdut. No va ser possible ja que "estava en molt mal estat perquè el van tirar a un contenidor", apuntava Silvia, la germana.

Després de l'accident, un dels propietaris va fer pujar Franns al seu vehicle amb la intenció de portar - lo a l'hospital. Li va comentar que si li preguntaven alguna cosa a urgències "no digués res, que havia sigut un accident i res més", recordava Franns. Quan eren a uns 200 metres de l'hospital, l'amo el va obligar a baixar del vehicle i el va abandonar al mig del carrer "mentre perdia molta sang". Va ser un vianant el que va ajudar Franns a arribar a urgències.

Silvia Melgar considera que es van comportar així amb el seu germà perquè el forn industrial en què treballava "no té ni permisos ni llicències, i té els seus treballadors sense contracte, sense papers". Franns treballava durant dotze hores diàries, d'onze de la nit a onze del matí, per un sou de 690 euros al mes.

Els empresaris van reconèixer a l'agència Efe que el jove no tenia contracte però van assegurar que li van prestar tota l'ajuda necessària quan va patir l'accident. En canvi, Josep Antoni Carrascosa, de CCOO, va assegurar que "van abandonar a la seva sort el ferit, per tornar a la fàbrica, netejar la sang i llençar el braç en un contenidor".

Denúncia i investigació

La Guàrdia Civil va detenir els dos germans propietaris del negoci després que l'hospital de Gandia els alertés de l'accident. Els dos homes van quedar en llibertat després de declarar. Els agents també es van desplaçar fins a la fàbrica a recuperar el braç amputat.

La Guàrdia Civil va informar dels fets el jutjat, que encara no ha obert diligències. La família, amb el suport de CCOO, pensa presentar una denúncia, i Franns assegurava ahir: "Ja no li tinc cap por [al meu cap]".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)