Reconciliació a mitges en la visita de Gaddafi a Itàlia

Avui, Sandra Buxaderas, 11-06-2009
El coronel libi es presenta a Roma amb la foto d’un heroi anticolonialista al pit
Partits i ciutadans protesten per la violació de drets humans al país africà i per la política d'immigració de Berlusconi

La visita de quatre dies de Muammar al - Gaddafi a Roma havia ser de ser l'ocasió de segellar una reconciliació històrica entre Itàlia i l'excolònia líbia. Però ni el coronel semblava voler donar un gust complet als amfitrions, ni tots els italians el van rebre amb els braços oberts. El dictador libi va baixar ahir les escales de l'avió amb una fotografia al pit de l'heroi de la resistència antiitaliana, Omar al - Mukhtar, el Lleó del Desert, i seguit del fill del lluitador, un gest que va sorprendre els italians perquè van entendre que Líbia ofereix perdó, però no oblit.

Però Silvio Berlusconi el va rebre amb bona cara al peu de l'avió i el va besar a la galta malgrat la contractura de coll que l'afecta des que va guanyar les eleccions europees per menys vots dels previstos. "Hem girat un full dolorós", va dir el primer ministre italià. Després d'afirmar que "la Itàlia d'avui no és la d'ahir", Gaddafi afirmava, en una sortida de to, que "s'han d'entendre les raons del terrorisme, no només mirar els seus efectes".

Tot seguit Gaddafi es va entrevistar amb el president de la República, Giorgio Napolitano, i es va retirar a la khaima que Berlusconi ha plantat enmig d'un parc públic - malgrat el disgust ciutadà - , tot i que el libi dorm en un palau al mateix parc. Diversos grups ciutadans recollien firmes ahir per frenar l'acord bilateral segons el qual Itàlia torna les pasteres a Líbia sense deixar - les arribar a territori nacional, una política contestada per l'ONU.

Avui també hi haurà protestes a la universitat, on Gaddafi farà una conferència, i al Senat, on els partits Unió de Centre, Itàlia dels Valors i els Radicals s'aixecaran quan Gaddafi trepitgi l'hemicicle per protestar per la falta de respecte pels drets humans a Líbia. També ho faran els del Partit Demòcrata, tot i la lacerant oposició de part del partit.

La comunitat jueva també ha rebut amb divisió d'opinions la petició de Gaddafi de reunir - se amb diversos ciutadans d'origen libi. Més èxit ha tingut el coronel en el desig de reunir - se sol amb 700 dones de la societat civil italiana en un acte demà.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)