Els episodis de maltractaments destapen matrimonis forçats

SUCCESSOS

Avui, Laura Nicolás, 08-06-2009
Dones estrangeres que denuncien davant dels Mossos d’Esquadra ser víctimes de la violència del marit reconeixen haver estat forçades a casar – se
Els casos de menors es descobreixen a través de l'escola

Té 21 anys i fa dos mesos que viu a Barcelona, procedent del Pakistan, on un oncle la va obligar a casar - se amb un desconegut. En tot aquest temps no ha trepitjat el carrer, té prohibit sortir del domicili, on conviu amb el marit, els sogres i uns cunyats. Quan consideren que fa alguna cosa malament, el marit i el cunyat la sotmeten a agressions. Una nit, quan tots dormen, s'escapa. Al cap d'uns dies decideix denunciar la seva situació davant dels Mossos d'Esquadra. Ara s'està en una casa d'acollida i els familiars s'enfronten a un procés judicial.

Aquest és l'últim cas de matrimoni forçat registrat a Catalunya. Té una característica comuna amb molts dels casos que es destapen quan les víctimes són majors d'edat: "Normalment les dones ho denuncien quan pateixen violència de gènere", explica Alba Garcia, directora del programa contra la violència masclista del departament d'Interior. Ara s'acaba de posar en marxa el procediment de prevenció i atenció policial dels matrimonis forçats, que aplicaran els Mossos de manera pionera a l'Estat.

La caporal Anna Choy, coordinadora del grup regional d'atenció a la víctima de Barcelona, va tractar la jove pakistanesa, i explica que "abans de denunciar, la noia va contactar amb uns familiars que viuen a Europa, però van rebutjar ajudar - la perquè estava tacant l'honor de la família".

Darrere els matrimonis forçats hi ha el desig de protegir ideals culturals o religiosos o controlar la sexualitat de les dones quan entren en edat reproductiva. "Hem tingut casos en què el detonant perquè vulguin casar les menors és que tenen un nòvio aquí", detalla la caporal Francesca Pérez, coordinadora dels grups regionals d'atenció a la víctima a Girona.

La caporal Pérez recorda el cas d'una noia de 17 anys que va marxar de vacances al seu país d'origen i va tornar casada amb un cosí. "Ella ja sospitava alguna cosa, però allà es va trobar que, si no signava els papers per casar - se, no la deixaven tornar", explica Pérez. La menor ho va anar a denunciar a comissaria quan es va assabentar que el marit viatjaria a Girona i es faria efectiva la convivència. En aquest cas Pérez sospita que hi podria haver un reagrupament familiar encobert, perquè les mateixes víctimes parlen d'amigues que mai tornen.

La majoria de denúncies de menors arriben a dependències policials a través de l'escola, ja que les nenes ho expliquen a una professora de confiança o a una amiga. En l'últim any s'han atès set casos i en tots s'ha evitat el matrimoni forçat.

Amb el nou protocol, es vol evitar que les víctimes s'estiguin uns dies deambulant soles, com la jove pakistanesa, que dimecres passat, al cap de deu dies d'escapar - se, va denunciar el seu infern a Barcelona. Segons relata la caporal Choy, la noia va anar a denunciar la pèrdua de la documentació el primer dia de fugida, "però no es va atrevir a dir res més". També van anar a comissaria els familiars per denunciar la desaparició. Tres d'ells - el marit, el cunyat i el sogre - hi van tornar, però detinguts.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)