De l''outlet' al món

Avui, Marta Lasalas, 24-05-2009

IMMIGRACIÓ · Tremosa diu que vol que la T – 4 deixi de ser porta d’il·legals en un acte amb Nous Catalans LLISTES · Puig acusa els adversaris de fer del 7 – J un mercat de segona mà

Diu Felip Puig, secretari general adjunt de CDC, que, en contrast amb la seva formació, que porta “gent nova” a les europees, “els altres partits s’han agafat el 7 – J com si fos un outlet”. És a dir: hi han col·locat de candidat “tot allò que no es posaran mai més”. I comença a citar el llistat: Jaime Mayor Oreja, Alejo Vidal – Quadras, Ramón Jáuregui, Magdalena Álvarez… I, mira, la cosa té gràcia. Però el personal no ho acaba d’agafar. És un públic atípic. El número dos de CiU farà pocs discursos davant d’un auditori tan escarransit – un centenar llarg de persones, organitzadors a banda – , però difícilment la seva veu abastarà més racons del planeta. I és que avui el parc de Can Solei de Badalona sembla una jornada de germanor patrocinada per les Nacions Unides: gambians, marroquins, argentins, xinesos, pakistanesos… Els han convocat Nous Catalans Joves, una de les dependències de la Casa Gran. Dirigeixen l’exrepublicà Àngel Colom i l’exfènix Eric Bertran.

Diuen que a la tarda faran ple. Estan previstes actuacions musicals. Entre d’altres Kwame Afrovives, un combinat d’argentins, gambians i graciencs. Però ara la cosa està força apagada. A més, hi ha un instint cultugregari. Aquí els pakistanesos preparant un partit de criquet, allà els marroquins escoltant una darbukka davant uns pastissets de baklawa i uns gotets de te amb menta, un grup de gambians fan petar la xerrada a pocs metres… Però els més distants són els xinesos. Fan tai – txi en un racó. “Els hem anat a buscar tres cops però no hi ha manera”, explica una organitzadora.

La T – 4 i la immigració il·legal

Els parlaments comencen amb retard. El candidat Ramon Tremosa s’ha allargat més del previst a l’acte del matí a Montjuïc. Precisament, des del mirador del castell ha defensat una immigració regulada en origen, que la T – 4 de Barajas deixi de ser el colador d’Europa de la immigració il·legal. Aquí el tema ni es toca.

Tot i que Tremosa és més tibat que un espàrrec, l’entorn convida a una cosa intimista, d’estar per casa. Tant que li surt allò de “doncs ara ja sabeu on sóc i quina cara faig”. “L’Àngel té el meu telèfon. I el Bertran també”, afegeix assenyalant els al·ludits, que s’estan drets darrere seu.

De mica en mica el que domina l’aire del parc no és precisament l’aroma multiculti de la henna i les barretes d’encens, sinó la flaire de les dues megapaelles de fideuà que amenacen de passar – se. Davant la parada de la fideuà esperen fa estona una quinzena de persones; tots tenen pinta d’autòctons. Els nous catalans segueixen escoltant el míting, que enfila l’acabament. Mbaye Gaye, un jove senegalès amb una samarreta on hi diu Catalunya, nou Estat europeu, va repartint fotocòpies amb la lletra d’Els Segadors per acompanyar l’himne quan acabi l’acte.

Un cop els polítics pleguen, la cua de la fideuà creix. “I tu d’on ets?”, pregunta algú a un noi que va amb el de la baklawa. “Jo de Terrassa”, respon amb naturalitat i immaculat accent vallesà el jove d’origen marroquí. Al final, tot és sempre molt més senzill.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)