La crisi castiga més els homes que les dones entre els immigrants

IMMIGRACIÓ

Avui, Redacció, 01-05-2009
La pèrdua de feina afecta sobretot els empleats en la construcció
Estudi de la Fundació Jaume Bofill

El creixement de l'atur a Catalunya ha castigat especialment els treballadors immigrants, un col·lectiu que ha registrat una taxa de desocupació del 30,5% el primer trimestres d'aquest any enfront del 12,7% de la població autòctona, i que ha afectat especialment els homes, majoritàriament empleats al sector de la construcció. En les dones estrangeres, en canvi, on l'ocupació se centra en els àmbits de l'hostaleria, el comerç i la feina domèstica, la taxa de desocupació s'ha mantingut estable els últims anys.

Són algunes de les principals conclusions que recull l'informe La inserció laboral de la població immigrada que ahir va presentar la Fundació Jaume Bofill a partir de dades de l'enquesta de població activa (EPA) i de la Seguretat Social. Segons l'estudi, la pèrdua de llocs de treball ha afectat especialment el col·lectiu marroquí, equatorià, senegalès i romanès, dedicat a la construcció.

Economia submergida

L'informe, dirigit per l'investigador de la Universitat de Barcelona i expert en immigració Miguel Pajares, revela que les taxes d'atur de la població immigrada s'han disparat d'un 20,2% l'últim quadrimestre del 2008 a un 30,5% el primer trimestre del 2009, un salt que en el cas de la població autòctona ha estat d'un 9,8% a un 12,7%.

En xifres absolutes, en l'últim any s'han perdut 104.000 llocs de treball entre els immigrants, només 17.000 dels quals corresponen a empleats afiliats a la Seguretat Social, cosa que revela que gran part de la caiguda s'ha produït en l'economia submergida.

Tot i que l'estudi desmenteix la tesi que la crisi repercutiria en un increment de l'activitat en l'economia submergida, Pajares va alertar d'un possible augment d'aquest sector en els propers anys a causa dels efectes de la política de renovació de permisos de treball per a immigrants.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)