L'Eurocambra impedirà a Le Pen ser president per un dia

Avui, Albert Segura, 26-03-2009
Estrasburg reformarà el reglament de l’hemicicle per evitar que el líder ultradretà francès dirigeixi el ple inaugural com a eurodiputat de més edat
El polític xenòfob insisteix a negar l'Holocaust

Es busca octogenari per presidir el Parlament Europeu. O això o l'Eurocambra haurà de reformar el seu reglament intern per impedir que Jean - Marie Le Pen presideixi el ple inaugural després de les eleccions europees del 7 de juny. El líder ultradretà francès, de 81 anys, serà l'eurodiputat de més edat i li tocaria presidir la sessió constitutiva, però després que ahir tornés a negar l'Holocaust els principals partits van anunciar que faran el que calgui per evitar - ho.

"Jo només em limito a dir que les cambres de gas són un detall de la història de la Segona Guerra Mundial, és una evidència", va insistir en el ple d'Estrasburg per desafiant el líder socialista, l'alemany Martin Schulz, que l'havia titllat de "vell feixista" i "negacionista de l'Holocaust". Le Pen, que repetirà com a cap de llista del xenòfob Front Nacional a les europees, ja va ser condemnat a una multa de 183.000 euros el 1997 per la mateixa frase i a tres mesos de presó - que no complirà - i 10.000 euros més per haver defensat el 2005 que l'ocupació nazi de França "no va ser particularment inhumana".

Le Pen va rebre ahir l'esbroncada de l'hemicicle i la seva frase va acabar de convèncer el líder del grup conservador, Joseph Daul, per afegir - se a la proposta de socialistes i verds de canviar el reglament intern. "Les afirmacions negacionistes [de Le Pen], reiterades al Parlament Europeu, el desqualifiquen per presidir, ni que sigui un segon, la nostra institució en la sessió inaugural de la pròxima legislatura", li va etzibar Daul, que ja perdia la paciència.

Els socialistes proposen que qui obri la legislatura sigui el president sortint - ara Hans - Gert Pöttering - , un vicepresident o l'eurodiputat més veterà. El líder verd, Daniel Cohn - Bendit, vol posar fi a un costum "passat de moda" i confiar la presidència al més jove. L'alternativa a Le Pen es podria discutir avui i la mesa haurà de prendre una decisió.

Antecedent a la cambra

L'Eurocambra ja va suprimir el dret a fer un discurs que abans tenia el president d'edat, també per evitar que un eurodiputat del Front Nacional protagonitzés un escàndol. El cineasta francès Claude - Autant - Lara era el 1989 el diputat més vell d'Estrasburg i des de llavors el degà es limita a supervisar l'elecció del president del nou Parlament. França no té eurodiputats menors de 40 anys. La socialista Iratxe García i l'ecosocialista Raül Romeva són els eurodiputats més joves d'Espanya, amb 34 i 38 anys, i Raimon Obiols, el més gran, amb 68.

La Lliga Internacional contra el Racisme i l'Antisemitisme, presidida pel conservador Patrick Gaubert, va anunciar ahir que podria emprendre accions legals i va reclamar que s'aixequi la immunitat parlamentària a Le Pen.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)