Detenen un comissari del Cos Nacional de Policia pel cas dels macroprostíbuls

SUCCESSOS

Avui, L. Nicolás / J. Panyella, 24-03-2009
Va estar al capdavant de la unitat d’estrangeria i ara forma part de la cúpula policial
Se l'acusa d'afavorir l'activitat dels clubs per diners

Feia molts dies que el nom del comissari del Cos Nacional de Policia (CNP), Luís G.G., circulava en relació amb la investigació contra els macroprostíbuls de Castelldefels, Saratoga i Riviera. Finalment, ahir al migdia, agents de la divisió d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra el van detenir acusat d'afavorir l'activitat dels dos locals a canvi de gratificacions.

Des que va obtenir el rang de comissari, l'any 2003, i fins al 2006, Luís G. va estar al capdavant de la unitat contra les xarxes d'immigració i falsificació documental (UCRIF) de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. Actualment, el comissari detingut és el coordinador de les comarques del sud de Barcelona, un important càrrec que el situa a la cúpula policial del CNP.

El període de Luís G. al capdavant de la UCRIF - de l'any 2003 al 2006 - està sent investigat pels Mossos per encàrrec de la titular del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona, Elisabet Castelló. Se sospita que va ser durant aquests anys quan es van crear els vincles entre alguns membres del CNP i responsables dels dos macroprostíbuls. Unes relacions que consistien a afavorir l'activitat dels locals - informant - los amb antelació de les inspeccions o, directament, no realitzant - les - a canvi de diners i altres gratificacions.

Per aquests delictes de suborn i revelació de secret, dels quals s'acusa Luís G., ja està en presó preventiva l'exinspector Andrés O., que tot i haver abandonat el CNP el 2004 per fer - se càrrec de la seguretat d'una empresa de rellotgeria, continuava formant part d'aquesta presumpta trama.

Vincles familiars

La sortida de la UCRIF del comissari Luís G. tampoc hauria posat fi a les suposades activitats il·lícites del comandament policial, segons fonts pròximes a la investigació. Com a coordinador de les comarques del sud de Barcelona, entre les quals s'inclou el Llobregat, el comissari tenia accés a la informació sobre les operacions policials a la zona. Per tant, coneixia les inspeccions al Riviera i al Saratoga. Així es desprèn de les converses telefòniques interceptades pels Mossos i d'altres vincles de Luís G. amb els responsables dels prostíbuls. En aquest sentit, s'hauria descobert que familiars del comissari treballen per a empreses vinculades amb algun responsable dels locals investigats.

Precisament, un propietari dels prostíbuls investigats va reconèixer davant la magistrada Castelló la seva amistat amb un policia però va negar haver subornat ni aquest ni cap altre funcionari públic.

No obstant això, des de la detenció de l'exinspector Andrés O. i la citació d'altres tres policies vinculats a la UCRIF en l'etapa investigada, el nom del comissari Luís G. va començar a circular com a possible implicat. Coneixedor d'això, es va presentar dijous als jutjats amb la intenció de parlar amb la jutge, que no el va rebre. Tampoc el va citar, sinó que va ordenar la seva detenció als Mossos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)