Sancions a ONGs per ajudar els sensepapers

IMMIGRACIÓ

Avui, Redacció, 22-03-2009

| Malestar per la proposta que la llei d’estrangeria castigui amb 10.000 euros a qui doni suport a un irregular

Les ONG ho interpreten com un càstig a la solidaritat, mentre que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero considera que cal endurir tota la normativa referida a estrangeria. L’esborrany del projecte de reforma de la llei sobre drets i llibertats dels estrangers, coneguda com la llei d’estrangeria, planteja, entre altres qüestions, que es pugui sancionar amb multes entre 500 i 10.000 euros qualsevol persona o entitat que ajudi un immigrant en situació irregular.

La Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants ha rebutjat l’avantprojecte perquè creu que s’aposta per “normes restrictives i sancionadores” i critica que “una altra vegada s’oblida que els immigrants són persones”. A la pràctica comportaria que entitats com Càritas o la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats puguin ser multades pels serveis de suport als sensepapers.

“Hi ha el risc que aflorin actituds xenòfobes, sobretot en l’actual context de crisi econòmica”, adverteix la Plataforma. Troben que s’introdueix un element “greu i èticament inadmissible” perquè es castiga el que sempre s’ha considerat com a ajuda humanitària, tant de particulars com d’organitzacions socials.

Algunes entitats han proposat al govern que modifiqui l’avantprojecte i incorpori la condició que en l’infractor hi hagi ànim de lucre perquè la conducta pugui ser sancionada.

Endurir les condicions per al reagrupament familiar és una altra de les qüestions que planteja el projecte de reforma de la llei i que ha aixecat preocupacions entre les entitats que treballen amb immigrants.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)