L'agressió a una jove al tren acaba amb una pena menor

TRIBUNALS

Avui, Jordi Panyella, 19-03-2009
Un jutjat imposa una pena de vuit mesos al jove que va vexar una menor davant les càmeres d’un vagó de ferrocarril
L'acusació particular volia una condemna de 9 anys

Sergi Xavier Martín ha estat condemnat a una pena de vuit mesos de presó per un delicte contra la integritat moral i una falta de maltractament per l'agressió que va protagonitzar contra una menor equatoriana dins d'un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat. La seva acció va ser enregistrada per una càmera de vídeo i les imatges van ser àmpliament difoses, cosa que va convertir el cas en un escàndol mediàtic i un afer diplomàtic, ja que la visió de la cinta a l'Equador va motivar la reacció del govern d'aquest país, que va contractar un advocat per defensar els interessos de la víctima.

La pena imposada contrasta amb la duresa dels plantejaments que la fiscalia i l'acusació particular van fer durant el judici, que van demanar una condemna de tres anys de presó i nou anys i mig, respectivament.

La jutge ha considerat que els fets no constitueixen un delicte de lesions, ja que no ha quedat demostrat que les agressions deixessin seqüeles en la víctima. Sí que reconeix que la jove ha patit un procés de victimització secundària a causa de la desmesurada reacció mediàtica que el cas va suposar en el seu dia.

La sentència imposa a l'acusat un allunyament de la víctima durant tres anys i el condemnen a pagar 6.000 euros en concepte de responsabilitat civil. El seu advocat, César Sanz, ja va anunciar ahir que pensa presentar recurs.

La sentència retreu a l'agressor la gran humiliació a què va sotmetre la víctima, que va passar molta por i que va arribar a creure "que l'acusat podria fer amb ella tot el que volgués". El tracte degradant a la noia, la superioritat física de Sergi Xavier, la gran agressivitat i la violència gratuïta són altres aspectes que subratlla la resolució judicial per considerar la conducta del processat un delicte i no una simple falta, com pretenia la defensa.

Dona, immigrant i menor

La jutge també fa retret a l'acusat d'haver "seleccionat la víctima" buscant una situació de superioritat. I per això es va fixar en una "dona, immigrant i menor d'edat". La jutge s'ha cregut que Sergi Xavier actués sota els efectes de l'alcohol o drogues.

Els fets van passar a última hora de la nit del 7 d'octubre del 2007, quan Sergi Xavier va insultar i amenaçar una noia que era dins del tren, a la línia de Martorell. Els insults van tenir un to clarament racista i els va alternar amb diverses agressions físiques a la noia, a qui va arribar a tocar un pit.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)