Netanyahu tria el líder ultra per ser ministre d'Exteriors

Avui, Jana Beris, 17-03-2009
Lieberman encapçalarà la diplomàcia israeliana si el centrista Kadima no s’incorpora al futur govern dirigit pel Likud
La policia investiga el president de Yisrael Beitenu per un presumpte cas de corrupció

El cap del Likud, Benjamin Netanyahu, que serà el pròxim primer ministre d'Israel, ha elegit com a ministre d'Exteriors del govern que està formant una de les figures més polèmiques de la política israeliana: Avigdor Lieberman, cap del partit secular i ultradretà Yisrael Beitenu.

Segons l'acord subscrit entre tots dos partits, Lieberman seria el ministre d'Exteriors i la formació que lidera tindria quatre carteres més d'importància, però l'acord estaria obert a una revisió en cas que el partit de centre Kadima acceptés sumar - se al nou executiu.

L'actual titular d'Exteriors i cap del partit centrista Kadima, Tzipi Livni, es quedaria aleshores a la cartera malgrat que, de totes maneres, en aquests moments no sembla gaire factible que el Kadima accepti incorporar - se a un govern de dretes ja format "perquè no servirem d'ornament a un govern amb polítiques diferents de les nostres", segons va declarar ahir Livni.

El govern encara no està format, però ja desperta serioses polèmiques en entreveure's com a cap de la diplomàcia israeliana un polític de línia dura, que parla en un to desafiador i gens diplomàtic sobre els àrabs, i que és considerat per la majoria de la ciutadania àrab d'Israel com a "racista antiàrab".

El diputat àrab israelià Ahmed Tibi ja va demanar ahir que Lieberman sigui boicotejat. "Cap ministre s'ha de reunir amb ell, sobretot cap ministre àrab", va declarar.

Des d'Europa, el cap de la diplomàcia de la UE, Javier Solana, va aclarir que el més important és que no s'abandoni la via de la pau. "Estarem disposats a treballar com sempre, normalment, amb un govern israelià que estigui disposat a continuar conversant i treballant per aconseguir una solució de dos Estats", va declarar, i va afegir que "si aquest no és el cas, la situació serà diferent".

Nomenament complex

Pel que fa a política regional, el nomenament de Lieberman és complex, ja que, malgrat haver dit que està a favor de la pau amb els palestins i que "en nom de la pau" deixaria casa seva a l'assentament de Nokdim, és conegut per ser un polític de posicions extremes i de línia dura.

Però el problema no es limita a aquest camp, sinó també a l'intern. Lieberman està sota investigació policial per sospita de corrupció i, justament ahir, el representant del fiscal general de l'Estat va declarar que les investigacions continuaran perquè la policia considera que els delictes que és sospitós d'haver comès "es continuen duent a terme també en el present".

Les acusacions són per sospites de frau, blanqueig de diners i abús de poder. La policia al·lega que Lieberman hauria rebut importants sumes de diners de l'exterior per finançar les seves campanyes electorals canalitzant els fons a través de companyies fictícies.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)