L'Estat retalla un 30% el fons de suport a la integració

IMMIGRACIÓ

Avui, Redacció, 14-03-2009
Catalunya rebrà 30 milions dels 43 previstos inicialment per invertir en polítiques d’immigració
Els municipis temen que la falta de recursos faci perillar la cohesió social

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero no va atendre cap de les protestes que li havien arribat des de Catalunya i el consell de ministres va aprovar ahir la distribució territorial dels fons destinats a la integració de la immigració, que signifiquen 30 milions per a Catalunya, 13 milions menys dels previstos inicialment. La retallada farà que hi hagi menys diners per a actuacions educatives, com ara les aules d'acollida o les activitats extraescolars, i menys diners perquè els ajuntaments puguin fer accions d'acollida per millorar la cohesió social dels municipis.

En aquesta línia, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va lamentar que hi haurà consistoris que no els arribaran els diners previstos per pagar professionals que ja tenien contractats, sobretot mediadors culturals i agents d'acollida. "És una decisió inadmissible - va insistir la titular d'Acció Social - i totalment contradictòria amb la promesa de Zapatero de, malgrat la crisi, no retallar les polítiques socials".

Tal com ja va fer CiU dijous, ERC, IU i ICV van registrar ahir una proposició no de llei al Congrés que exigeix que s'anul·li la retallada del fons per a la integració dels immigrants. "Som conscients del context internacional i de la situació de crisi econòmica i financera, però no podem estar d'acord amb una retallada abusiva que afecta les administracions més pròximes al ciutadà", va denunciar el diputat d'ERC Joan Tardà.

El secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, considera "molt greu i preocupant" la reducció de recursos i insisteix que no són només diners per a la població immigrada, sinó que se'n beneficia tothom, "perquè són accions a favor de la cohesió social". La major part es destinen a programes d'educació i accions d'acollida als municipis, però també a cursos de català per a estrangers i a suport dels menors immigrants no acompanyats.

És als municipis on més han sonat les alarmes. "Ni els sectors socials més vulnerables ni els ajuntaments poden pagar la crisi", alerta el segon tinent d'alcalde de Barcelona, Ricard Gomà. L'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, que aplega els consistoris del PSC, han fet arribar al ministre de Treball i d'Immigració, Celestino Corbacho, la preocupació perquè es veuran obligats a reduir polítiques socials. Fonts de la Moncloa van explicar ahir que la retallada del fons d'integració es compensarà via finançament.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)